h

SP zegt ja tegen waterskibaan IJzeren Man

13 december 2012

SP zegt ja tegen waterskibaan IJzeren Man

Tijdens de raadsvergadering gisteren stemde de SP in met het uittrekken van geld voor de aanleg van een waterskibaan in De IJzeren Man. De socialisten vroegen wel bepaalde garanties dat de prijs van zwembadkaartjes niet zal stijgen om de kosten van de baan terug te verdienen. De wethouder kwam de SP daarin tegemoet.

De gemeente krijgt gratis een waterski-baan die weg moet uit recreatiegebied AquaBest bij Eindhoven vanwege de aanleg van een pretpark. De gemeente betaald wel onderzoeken vooraf en de uiteindelijke plaatsing van de baan. Dat kost waarschijnlijk zo’n 300.000 euro. Zwembad de IJzeren Man wil de baan gaan uitbaten, en de waterskivereniging uit Best zal naar Weert komen om er gebruik van te maken en ook huur betalen.

De SP is voorstander van meer recreatiemogelijkheden in Weert. De IJzeren Man plas is wat de SP betreft een goede plek, beter dan dneere locaties zoals het Blauwe Meertje. Er zijn wel wat aanpassingen nodig in de plas en de waterkwaliteit moet verbeterd worden. Voor dat laatstemaakt de SP zich al langer sterk. Volgens berekeningen zal de baan na een paar jaar ook winst gaan maken wat goed is voor het zwembad en daardoor de gemeente, omdat die uiteindelijk eigenaar is.

SP raadslid Paul Lempens. ‘We zijn positief over het plan en we wilden er gisteren ook alles aan doen om het te kunnen steunen. Maar daar waren een paar dingen voor nodig. Onder andere de garantie dat de kosten van de baan er niet voor zouden zorgen dat zwembadkaartjes duurder worden’. De SP vindt het belangrijk dat het zwembad voor iedereen betaalbaar blijft.

De IJzeren Man in Weert. Aan de overkant van de plas, voor het zwembad dat hier nog net rechts tussen de bomen te zien is, zal de waterskibaan gerealiseerd wordenDe IJzeren Man in Weert. Aan de overkant van de plas, voor het zwembad dat hier nog net rechts tussen de bomen te zien is, zal de waterskibaan gerealiseerd worden

Om die garanties te krijgen kwam de SP met drie moties (voorstellen):

  • Als uit onderzoek blijkt dat de baan ook echt geplaatst kan worden moeten er zoveel mogelijk subsidies van de provincie en het regiofonds binnen gehaald worden. Het risico voor de gemeente en dus ook voor het zwembad wordt daardoor kleiner.
  • Om het geld dat de baan kost terug te verdienen mogen de prijzen van de zwembadkaartjes niet extra stijgen.
  • Als de baan winst gaat maken moeten de prijzen van de zwembadkaartjes daardoor omlaag kunnen.

Het eerste voorstel werd door de wethouder overgenomen. Het college van burgemeester en wethouders gaat dat dus doen. Over de laatste twee voorstellen gaat de wethouder met het zwembad praten, hoewel het zwembad uiteindelijk zelf over de prijs van de kaartjes gaat. De SP heeft in ieder geval goed duidelijk gemaakt dat de kabelskibaan er niet voor mag zorgen dat het zwembad te duur wordt, waar Weert Lokaal zich trouwens bij aansloot. De toezeggingen van de wethouder waren voldoende om de SP-raadsleden te overtuigen.

Een vreemde rol was tijdens de vergadering trouwens weggelegd voor het CDA en de PvdA. Beide partijen waren erg kritisch op de kabelskibaan. De PvdA vooral vanwege schade aan natuur en omdat de baan niet in het bestemmingsplan zou passen. Het CDA vanwege tijfels over of de baan wel winstgevend kan zijn. Maar toen het na een lange discussie op stemmen aankwam waren de twee partijen (en daarmee de hele raad, behalve één PvdA’er) ineens vóór de kabelskibaan.

De komende maanden zullen er onderzoeken uitgevoerd gaan worden of de kabelskibaan technisch gezien wel geplaatst kan worden. Dat kost zo’n 15.000 euro. Maar daarin is er vertrouwen. De aanleg kan dan ergens in de lente beginnen en richting het einde van de zomer klaar zijn volgens de wethouder. Of er al in 2013 geskied kan worden is dus nog even afwachten.

Eerder dit jaar toonde de SP zich duidelijk voorstander van concentratie van recreatie rond de IJzeren Man.
SP verzet zich tegen gedeeltelijke privatisering zwembad

U bent hier