h

Poster-actie: stop de sloop van het Ckwartier!

25 september 2024

Poster-actie: stop de sloop van het Ckwartier!

Foto: Mathijs Fiddelaers

Vanavond besluit de gemeenteraad over de toekomst van het Cwartier zoals we dat sinds 2015 kennen. Er ligt een voorstel op tafel om het pand te slopen. In tegenstelling tot de gemeenteraad ziet de SP meer in het behoud en de indeling van het oude stadhuis. Dat maken zij duidelijk met posters op verschillende plaatsen in de stad.

Nadat de gemeentepolitiek in 2014 het oude stadhuis verliet werd dit pand omgevormd tot

Foto: Mathijs Fiddelaers
creatieve broedplaats met als voorbeeld Strijp-S in Eindhoven en C-mill in Heerlen. Zo’n 10 jaar later bruist het Huis van de Stad, zoals Cwartiermakers het zelf noemen, met zo’n 100 startende en creatieve ondernemingen zoals schrijvers, ontwerpers en winkeltjes. Maar ook maatschappelijke organisaties zoals Punt Welzijn, Vincent van Gogh en Het Juristencollectief hebben hun plek gevonden in het Cwartier. Het is een centrale plek waar alles bij elkaar zit, mensen elkaar inspireren en Weerternaren laagdrempelig naar binnen kunnen lopen. Nadat wij in gesprek gingen met Cwartiermakers kwamen we er pas écht achter wat voor magische plek dit is. Het is een plek waar mensen elkaar vinden, inspireren en waar mensen een plek hebben om te starten met hun onderneming.

Op de dag waarop de gemeenteraad besluit over de sloop zijn wij een poster-actie gestart. Hierop is te lezen dat de waarde van het Cwartier niet in geld is uit te drukken, dat Weertenaren niet moeten opdraaien van het tekort van 83,5 miljoen en dat de Cwartiermaker zeggenschap moeten hebben over hun toekomst. De actie kon op positieve reacties rekenen van verschillende ondernemers in en om het Cwartier.

Yvonne Imming namens de SP: ‘Als de gemeente besluit het Cwartier te slopen is het duidelijk dat hier andere belangen voorop staan dan de belangen van de gebruikers. De kans bestaat dat het Cwartier plaats moet maken voor woningen voor kennismigranten zoals eerder in de krant stond. Dan zou de gemeente iets moois tegen de vlakte gooien, de Weeternaren ervoor laten betalen en de lusten leggen bij het grote geld van ASML. Dan is ook duidelijk welke belangen de gemeente dient.’ Over het fout genoemde tekort van 85,3 miljoen zoals op de poster staat grapt Imming: ‘Dit is natuurlijk een typefout maar het zal me niets verbazen dat dit project duurder uit gaat vallen als de politiek hier daadwerkelijk toe besluit.’

Wat ons betreft stopt de gemeente met het plan om het Cwartier te slopen en laat Cwartiermakers meebeslissen over de toekomst van het Cwartier. ‘Wanneer je deze mensen zeggenschap geeft over dat wat van hen is worden er andere keuzes gemaakt omdat er dan andere belangen voorop staan. Ik ben benieuwd of de gemeente dat aandurft.’ Aldus Imming.

U bent hier