h

Brussel is dichterbij dan je denkt

4 juni 2024

Brussel is dichterbij dan je denkt

Foto: SP

Dinsdagavond hing de Weerter SP afdeling een nieuwe wegwijzer op aan een verkeersbord richting de grote rotonde op Boshoven. Daarop is de afstand te zien richting Brussel (120 km) en Den Haag (174 km). Hiermee willen zij duidelijk maken dat Brussel zowel fysiek als politiek dichterbij is dan je denkt. Het is daarom ook een oproep om komende donderdag op de SP te stemmen voor het Europees Parlement.

Een grote rode wegwijzer geeft vanaf dinsdagavond het aantal kilometers aan van Weert naar Brussel, en van Weert naar Den Haag. Hierop is duidelijk te zien dat Brussel dichterbij ligt dan Den Haag. Niet alleen de afstand in kilometers maar ook de invloed van het Europees Parlement, wat gevestigd is in Brussel, is dichterbij dan je denkt. En dat zie je vandaag de dag overal terug.  

Foto: SP
Mathijs Fiddelaers afdelingsvoorzitter van de SP: ‘Het Europees Parlement heeft één doel. Zij zien het liefst één grote, grenzeloze, markt in Europa, en daar maken bedrijven en aandeelhouders graag gebruik van. Zo halen zij goedkope arbeidsmigranten om hier uit te buiten, bepalen buitenlandse bedrijven welke bushaltes of busritten geschrapt worden omdat ze te weinig geld opleveren en kunnen tegenwoordig zelfs huisartsen worden overgenomen door Amerikaanse investeerders, vermomd als private equity. Allemaal ten behoeve om zoveel mogelijk winst te maken op een zo’n korte mogelijke termijn. En wie draagt de lasten? Jij en ik, de werkende klasse.’

De opkomst voor de Europese verkiezingen is altijd een flink stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zo bracht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 maar 41,8% van de mensen hun stem uit, terwijl 77,7% dit deed bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer. In Weert was het zelfs 38,6% in 2019 en 76,2% vorig jaar.

‘Ik begrijp goed dat de opkomst een stuk lager is. En dat vind ik ook niet gek. Het Europees Parlement is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show maar wij proberen hiermee duidelijk te maken dat Brussel dichterbij is dan je denkt. Juist daarom moet de SP daar zitten, als voorvechter van onze gezamenlijke belangen. Zodat niet de markt, maar de mensen weer voorop staan in Europa.’ Aldus Fiddelaers.

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op donderdag 6 juni aanstaande. Naar verwachting is zondag de definitieve uitslag bekend. Stembureaus in Weert zijn te vinden op https://www.weert.nl/stembureaus en de stembureaus in Nederweert op https://www.nederweert.nl/verkiezingen-europees-parlement-alles-wat-u-moet-weten.

U bent hier