h

SP verzet zich tegen gedeeltelijke privatisering zwembad

10 februari 2010

SP verzet zich tegen gedeeltelijke privatisering zwembad

Zwembad De IJzeren ManHet college van B&W van Weert is van plan om zwembad de IJzeren Man ‘commerciëler’ te gaan uitbaten. Dat wil zeggen meer macht voor de directie over openingstijden, de prijs van toegangskaartjes, het gebruik van het zwembad door verenigingen, enzovoorts, en minder zeggenschap voor de democratische volksvertegenwoordiging.

De IJzeren Man is in Weert is een gemeentelijk zwembad. Dat wil zeggen dat een directie weliswaar het zwembad bestuurd, maar dat de gemeente, en daarmee uiteindelijk de democratisch gekozen gemeenteraad, volledig verantwoordelijk en eigenaar van het zwembad is. De gemeente geeft subsidie zodat de kaartjes betaalbaar blijven, zorgt voor onderhoud, en kan eisen stellen aan het zwembad over het toelaten van bijvoorbeeld verenigingen. Een systeem dat al twintig jaar prima werkt.

Maar de directie van het zwembad wil graag commerciëler werken. De directie wil minder afhankelijk zijn van de gemeente en meer zelf beslissingen over het zwembad gaan nemen. Het college heeft daaraan toegegeven, en een plan gemaakt wat neerkomt op een gedeeltelijke privatisering van het zwembad.

‘De SP is tegen privatiseringen van belangrijke voorziening. Het zwembad is een belangrijke voorziening voor de Weertenaren. De directie en de Raad van Toezicht krijgen straks meer macht, de gemeente minder. Het wordt daarbij ook nog eens een stuk onduidelijker waar de gemeente straks voor verantwoordelijk blijft, en wat het zwembad zelf mag gaan doen. Voor het onderhoud wordt het zwembad in ieder geval zelf verantwoordelijk en krijgt daar jaarlijks geld voor. Er wordt zo een steeds verder groeiend potje opgebouwd met geld dat we misschien aan andere dingen zouden willen besteden’, aldus SP raadslid Jeroen Goubet tijdens de commissievergadering Welzijn.

Kritiek op de plannen was er tijdens de vergadering ook al vanuit een andere hoek. De Weerter Sportraad, nu nog vertegenwoordigd in de Raad van Toezicht van het zwembad is dat straks niet meer. De Sportraad is bang al haar zeggenschap te verliezen. Een eerste teken dat het allemaal minder democratisch wordt.

‘Laat ik het nog scherper stellen’ zo zei Goubet tijdens de commissievergadering. ‘Óf kies voor een zwembad dat helemaal van de gemeente is zoals nu, óf kies voor een zwembad dat helemaal commercieel is. De SP zal altijd kiezen voor dat eerste’.

Andere partijen waren minder stellig, behalve de VVD en D66. Die zien het liefst een volledige privatisering. PvdA, CDA en Weert Lokaal hadden geen grote problemen met de nieuwe plannen voor het zwembad. De SP wel, en zal in de komende raadsvergadering met een uitgebreid voorstel komen om de plannen tegen te houden.

U bent hier