h

Blog Bert Peterse

26 november 2016

Opinie: Een betere lokale democratie begint bij politici zelf

Tijdens de Limburgse bestuurdersdag roept burgemeester Penn-te Strake (lokale) politici op het Huis van Thorbecke te verbouwen. Zij ziet een groeiende kloof tussen burgers en het openbaar bestuur, met name in de lokale democratie. Het systeem moet daarom anders. Dit is verwoord in het manifest ‘Code Oranje’. In de Limburger zegt Penn-te Strake: “Laagopgeleid is achtergebleven en de achterstand op de ‘kopgroep’ neemt vanwege de snelheden alleen maar toe. En als je niet kunt bijbenen, ga je in verzet.” Maar, is Code Oranje wel de oplossing voor het probleem?

Lees verder
3 september 2016

Groeiend enthousiasme Nationaal Zorgfonds

Met de week groeit de steun voor het Natrionaal Zorgfonds. Deze zaterdagmorgen hebben 100 passanten op de weekmarkt in Weert hun gegevens ingevuld. Met de week neemt de bekendheid van het Nationaal Zorgfonds toe, viel op te merken op de markt in Weert.

Lees verder
24 juni 2016

Plannen bij de buren...

De gemeente Nederweert reageert verheugd op de mogelijke komst van de Action in het centrum. Daarvoor moet eerst het centrumplan worden goedgekeurd, waarna Jan Linders naar een andere locatie kan verhuizen. De reactie van de gemeente is opvallend. Nederweert vond eerder dat de gemeente Weert bij de plannen voor het winkelcentrum Leuken beter naar de regionale effecten had moeten kijken.

Lees verder
22 april 2016

Niet opnieuw Brussel in het klein organiseren

Waarom maak ik mij zo druk om regionale samenwerking? Mijn belangrijkste reden is in de goede vorm het veel kan opleveren, maar bij een verkeerde aanpak het ontzettend veel kost. Daarbij gaat het om gemeenschapsgeld, tijd en inzet die dan niet besteed kan worden aan bijvoorbeeld zorg, armoedebestrijding of mensen begeleiden naar werk.

Lees verder
14 januari 2016

Bereikbare gemeente

Deze week heeft de gemeente Weert de begroting van de stad op een overzichtelijke manier gepresenteerd. De SP heeft de afgelopen jaren vaker gevraagd om begrijpelijke communicatie naar de inwoners over gemeentelijke zaken. Dit overzicht is een eerste stap in de goede richting.
Lees verder
9 januari 2016

Geld voor minima, gaat ook naar minima

Op zaterdag 9 januari 2016 kopte de Limburger dat de gemeente Weert ‘Geld voor armoede misbruikt’. Aanleiding voor het artikel is een brief van het cliëntenplatform minima (CPM). Het artikel in de Limburger is niet correct, enerzijds over de brief van CPM, anderzijds over dat de gemeente Weert geld misbruikt.

Lees verder

U bent hier