h

Werkgelegenheid oké, milieuvervuiling nee!

31 juli 2016

Werkgelegenheid oké, milieuvervuiling nee!

Foto: onbekend / Creative Commons picture search

IJzergieterij Componenta, die vorig jaar nog uit Weert dreigde te vertrekken, gaat al haar Nederlandse activiteiten in onze stad concentreren. Uitbreiding van de werkgelegenheid is uiteraard toe te juichten maar een eventuele toename van milieuvervuiling niet. De SP wil graag weten hoe de vork in de steel zit en of het College van B&W alert is.

Componenta wil haar fabriek in Heerlen sluiten terwijl die enkele jaren geleden nog met steun van de Provincie en het Rijk werd verbouwd. De fabriek veroorzaakte geuroverlast in omliggende woonwijken. Met miljoenensteun werd dat opgelost waardoor Componenta Heerlen nu koploper is in haar branche voor wat betreft milieuvriendelijkheid.

De SP wil weten of de verplaatsing van activiteiten naar Weert onder datzelfde mileuregime gaat plaatsvinden. Want ondanks dat de fabriek in Weert meer afgelegen ligt is het milieu bij meer vervuiling natuurlijk niet gebaat.

Foto: Nico van den Bent
SP commissielid Nico van de Bent; ‘We moeten niet vergeten dat Componenta vlakbij het Blauwe Meertje ligt. Er zijn plannen om daar in de komende jaren recreatie mogelijk te maken. Als Componenta meer geur gaat produceren wordt dat minder aantrekkelijk. Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk ons milieu. Weert als Groenste Stad kan toch geen milieuvervuilende fabriek hier naartoe laten komen zonder dat daar afspraken over worden gemaakt.’

Meer werkgelegenheid in Weert prima, meer milieuvervuiling niet. Dat is pas echt duurzaam. De vragen van de SP moeten binnen enkele weken beantwoord worden.

U bent hier