h

SP stelt vragen over sluiting Componenta

2 augustus 2015

SP stelt vragen over sluiting Componenta

Kan de gemeente Weert meer doen dan alleen de ontslagen werknemers bij bouwbedrijf Componenta helpen met het zoeken naar een nieuwe baan? Dat vraagt de SP zich af. De partij vindt dat het bedrijf met haar streven om weer winst te maken de gemeente met de kosten daarvoor opzadelt in de vorm van uitkeringen die betaald moeten gaan worden aan de ontslagen werknemers.

‘140 mensen komen op straat te staan, 140 gezinnen komen in een moeilijke tijd terecht. En ​opnieuw staat de werkgelegenheid in Weert onder druk,’ zo opent de SP haar brief. Er is voor de ontslagen werknemers geen sociaal plan omdat er geen sprake is van een faillissement. De SP wil weten of de gemeente meer kan doen dan alleen mensen begeleiden naar een nieuwe baan.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: ‘Wij denken dat de gemeente dit niet zomaar over zich heen hoeft te laten komen. We weten nog allemaal dat Mitsubishi in 2012 de stekker uit NedCar wilde trekken. De Provincie en de landelijke overheid begonnen toen ook een lobby. Nu dat er sinds begin dit jaar meer verantwoordelijkheden op het gebied van werk bij de gemeente liggen zouden we graag zien dat de gemeente haar toegenomen invloed benut. Eerder dit jaar ging de gemeente tenslotte ook met de directie van de Weerter vestiging van warenhuis V&D om tafel toen daar een sluiting dreigde.’  

‘De SP hecht veel waarde aan het koppelen van het sociale beleid dat de gemeente voert aan de arbeidsmarktregio en de regionale economie in het algemeen. Wat de SP betreft mag de gemeente progressief zoeken naar mogelijkheden om bedrijven die zich bewust zijn van hun maatschappelijke rol en daarnaar​ handelen te belonen en bedrijven die dat niet doen aan te moedigen om hun verantwoordelijkheid te nemen, ‘zo schrijven de socialisten in hun brief.

De SP verwacht binnen enkele weken een antwoord van het College van Burgemeester en Wethouders

U bent hier