h

Geen acute opvang vluchtelingen in Weert

13 september 2015

Geen acute opvang vluchtelingen in Weert

De SP heeft zaterdagmiddag besloten om niet in te stemmen met de onmiddellijke opvang van vluchtelingen in de Van Hornekazerne in Weert. Tijdens een haastig ingelaste raadsbijeenkomst deed staatssecretaris Dijkhoff van Asiel persoonlijk dit verzoek aan het Weerter stadsbestuur.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet spreekt van het moeilijkste besluit wat de Weerter SP tot nu toe in de gemeenteraad heeft moeten nemen.

‘Ook ik heb namens de SP ´nee´ gezegd tegen acute opvang in de kazerne zaterdagavond al. Vrijdag zijn de plannen voor een asielzoekerscentrum voor 1000 mensen en 5 jaar gepresenteerd waar we achter staan. Maar zó een ingrijpende wijziging binnen één dag is onverantwoord en niet uit te leggen aan de mensen in Weert. Ik heb er sowieso geen vertrouwen in dat zoveel mensen zo snel al op een ordelijke manier gehuisvest kunnen worden. Het gaat in de eerste plaats om mensen maar ook om geloofwaardigheid. De staatssecretaris gaat naar huis, ik woon in Weert en moet mensen recht in de ogen kunnen blijven kijken. Er is veel sentiment en ik ben ook volksvertegenwoordiger voor mensen die het niet met mij eens zijn en hele grote zorgen hebben. Ik heb begrip voor alle reacties, positief of negatief maar sta achter mijn keuze.’

Goubet nam de beslissing weliswaar na digitaal overleg toch alleen omdat veel SP’ers bij de grote zorgdemonstratie in Amsterdam waren. De beslissing viel zwaar.

‘Ik hoop niet dat er vannacht in ons land mensen buiten moeten slapen want dat drukt zwaar op mijn geweten.’

De raadsvergadering waar het oorspronkelijke plan voor de opvang van duizend asielzoekers voor vijf jaar behandeld zal worden is verplaatst van aanstaande donderdag naar aanstaande dinsdag.

Het is zeer aannemelijk dat in plaats van na een eerder voorgestelde voorbereidingstijd van een week of zes de eerste vluchtelingen al heel snel na het raadsbesluit zullen arriveren.

U bent hier