h

College neemt vergaande maatregelen om verkeerde kap bomen te voorkomen

20 april 2011

College neemt vergaande maatregelen om verkeerde kap bomen te voorkomen

kap bij annamolenDoor een fout werden onlangs zes bomen bij de St Annamolen in het buitengebied van Keent per ongeluk gekapt door de gemeente Weert. Helaas was dit niet de eerste keer dat door een misverstand bomen ten onrechte gekapt werden. De SP vroeg daarom om maatregelen van de gemeente om dit vanaf nu echt te voorkomen.

En deze maatregelen werden in een zogenaamd interpellatiedebat tijdens de raadsvergadering van vandaag door wethouder Litjens toegezegd.

De kap van de zes beschermde lindes bij de St. Annamolen kon plaatsvinden door een communicatiefout tussen verschillende verantwoordelijken bij de gemeente. De uitvoerders kregen daardoor ten onrechte een opdracht mee om bomen te kappen. Een onduidelijk handschrift maakte het drama compleet. De bedoeling was om een deel van de bomen te verplaatsen en een ander deel te snoeien zodat de molen meer wind kan vangen.

Eerder werden er ook al fouten gemaakt met het kappen van bomen aan het Stationsplein, de Beegdenstraat en het St. Theunishof.

De gemeente gaat deze fouten in de toekomst voorkomen door voortaan aan iedere opdracht waar het woord ´kap´ op voorkomt een A4´tje te nieten dat langs alle verantwoordelijken gaat met precieze instructies. Een flinke toezegging. Ook zullen te kappen bomen in het vervolg vooraf met een spuitbus worden gemerkt. Aldus de wethouder.

De SP is erg tevreden met de maatregelen die de gemeente neemt om het per ongeluk kappen van bomen voortaan te voorkomen.

 Weertdegekste.nl
De trieste aanblik van de verkeerd gekapte bomen. Foto: Weertdegekste.nl

De SP zet zich vaak in voor bescherming van bomen zoals bijvoorbeeld in 2002 in de Maastraat, in 2007 aan de St Joseflaan en het Bassin en in 2008 bij de kerk in Moesel.

U bent hier