h

SP grotendeels eens met besluit gemeente rond Lemmers Food

19 juni 2009

SP grotendeels eens met besluit gemeente rond Lemmers Food

Kippetjes vrij en blij, zoals het altijd zou moetenDe gemeente heeft na lang juridisch getouwtrek eindelijk besloten om de regels te gaan handhaven voor het bedrijf Lemmers Food Group in het buitengebied van Laar. Het bedrijf ligt al enkele jaren in de clinch met de gemeente en omwonenden vanwege stank- en verkeersoverlast. Bovendien zou Lemmers geen gewoon pluimveebedrijf zijn maar een grootschalige eierenverwerkende fabriek.

Lemmers Food Group, een pluimveehouderij, bestaat uit een boerenbedrijf met kippen en een eierenverwerkende fabriek. Lemmers heeft een vergunning om de eieren gelegd door de eigen kippen te mogen verwerken. Daarbovenop mag 10% van het aantal ter plekke geproduceerde eieren van elders aangevoerd worden om schommelingen op te vangen, maar dat mag met maximaal drie transporten per dag om hinder voor de omgeving te voorkomen.

Het bedrijf is enkele jaren geleden verplaatst naar de huidige locatie vanwege de bouw van nieuwbouwwijk Laarveld op de oude locatie. En vanaf het begin ging het mis met die transporten. Dat waren er namelijk geen drie maar tientallen per dag. Ook was er sprake van stankoverlast. De SP stelde hier in 2007 vragen over na aanleiding van klachten van buurtbewoners die bovendien een actiecomité hadden opgericht. Ook ging SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen toen een kijkje nemen bij het bedrijf.

Door de vele transporten ontstond het vermoeden dat Lemmers veel meer eieren liet aanvoeren dan de genoemde 10%, waardoor het dus eigenlijk hoofdzakelijk een eierenverwerkende fabriek zou zijn, en geen agrarisch bedrijf. Een dergelijke grootschalige fabriek hoort op een industrieterrein thuis, en niet in het buitengebied.

Hierop volgde vorig jaar een telling van de gemeente naar het aantal eieren dat verwerkt wordt, en dat bleek inderdaad ver boven het toegestane aantal te liggen. Na twee jaar juridisch getouwtrek tussen Lemmers en de gemeente heeft de gemeente nu bepaald dat het inderdaad niet mag, en dat ze de regels gaat handhaven. Dat betekend dus dat de huidige grootschalige fabriek verplaatst moet worden naar een industrieterrein. Zo blijkt uit stukken van de gemeente die eergisteren tijdens een extra commissievergadering ruimtelijke ordening over het onderwerp behandeld werden.

De partijen CDA en Weert Lokaal waren het eens met de gemeente die stelt dat de fabriek binnen vijf jaar verplaatst moet zijn. PvdA en D66 vonden dat de gemeente meteen de regels moet handhaven. Dat zou betekenen dat het bedrijf op slot moet en waarschijnlijk daardoor failliet gaat. Dat wil de SP allebei niet en koos daarom een middenweg. ‘Twee jaar lijkt me een redelijke tijd om de fabriek te verplaatsen,’ zo stelde SP raadslid Herman Beuvens, ‘en voor de omwonenden is er door de meer beperkte periode ook licht aan het einde van de tunnel.’

De VVD gaf trouwens tijdens de vergadering, die speciaal over het onderwerp ging, geheel geen commentaar en hoorde dus alleen toe.

Kippetjes vrij en blij zoals het zou moeten

De advocaat van Lemmers voerde aan dat verplaatsing ongetwijfeld tot een faillissement van het bedrijf zal leiden, en dat in deze economische crisis dan nog eens veertig mensen op straat komen te staan.

De SP was niet gevoelig voor dat argument. ‘Uiteraard moeten we bedrijvigheid stimuleren en ontslagen in Weert proberen te voorkomen, maar dat een bedrijf daarvoor de regels zomaar mag overtreden, dat kan natuurlijk niet,’ aldus Beuvens.

Mocht het door de verplaatsing toch tot een faillissement van Lemmers komen dan is dat ‘heel vervelend voor die werknemers dat ze een werkgever hebben die zich niks van de regels aantrekt. Ik zou ze willen adviseren dan alvast met het CWI contact op te nemen,’ zo besloot Beuvens.

SP stelt vragen over klachten rond pluimveehouderij Laar

U bent hier