h

Van 15,7 miljoen voor 47 miljoen, een koopje!

19 januari 2009

Van 15,7 miljoen voor 47 miljoen, een koopje!

Oudere schets van een stadhuis aan de WilhelminasingelIn maart vorig jaar stond er op deze website een artikel met de kop: 'Nieuw stadhuis van 15,7 naar 28 miljoen euro' Nu, nog geen jaar later zijn we weer 10 miljoen euro duurder uit: 5 miljoen voor het gemeentehuis en 5 miljoen voor de parkeergarage.

In september 2005 heeft de gemeenteraad besloten het oude gemeentehuis niet te renoveren maar te kiezen voor nieuwbouw. Renovatie zou 15,7 miljoen euro kosten. Een bouwondernemer uit Weert heeft toen de raad laten weten voor dat geld, of een ietsje meer, een nieuw stadhuis te kunnen bouwen. Nu is nieuwbouw beter dan renovatie dus dat was een zeer aanlokkelijk voorstel.

Nu, ruim 3 jaar later blijkt dat “onsje” meer bijna een factor drie te zijn. Vooral de 5 miljoen meer voor de parkeergarage, van 10 miljoen naar 15 miljoen, is een blooper van de eerste orde.

Men wil namelijk een in twee lagen parkeren en dat betekent dat men ca, 5 m diep moet gaan graven en op die diepte heeft men tot ieders verrassing grondwater aangetroffen. Had men nu op die diepte en daar ter plaatse olie aangetroffen, ja, dat was een verrassing geweest maar grondwater waar honderden huizen in Weert water in de kruipruimte hebben, dat mag toch geen verrassing zijn. 'Beschamend. Als het niet zo erg zou zijn zou je er bijna van in de lach schieten' aldus SP'er Jeroen Goubet

Als dit zo door gaat, stevent Weert af op een financiële ramp.

De SP heeft al minstens drie keer in de raad gezegd dat dit project veel en veel te duur wordt. Bij enkele andere partijen begon er tijdens een meningvormende raadsvergadering over de nieuwbouw van het stadhuis afgelopen donderdag ook eindelijk een lampje te branden. Volgens de SP is het nog niet te laat. De hoogste tijd om eens even pas op de plaats te maken en nu eens echt serieus te kijken naar alternatieven.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

25-09-2008: Nieuwbouw stadhuis duurder. Alweer.
18-03-2008: Nieuw stadhuis van 15,7 naar 28 miljoen euro
26-02-2008: SP: plan stadhuis en parkeergarage Wilhelminasingel te duur; onderzoek Centrum-Noord

U bent hier