h

Minder armoede, minder bezuinigingen en minder belasting

11 november 2016

Minder armoede, minder bezuinigingen en minder belasting

Foto: Dion Huijbers / Dion Huijbers

Dat is in een notendop de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering over de Weerter begroting 2017 vorige week. Na jaren van bezuinigingen is het huishoudboekje op orde waardoor vervelende keuzes her en der verzacht kunnen worden. En beter nog, met name de mensen die minder te besteden hebben gaan erop vooruit.

Nu er niet meer bezuinigd hoeft te worden is het wat de SP betreft tijd om vol in te zetten op het belangrijkste speerpunt van de socialisten: minder mensen in armoede en kleinere inkomensverschillen. Het is niet zo dat er in de afgelopen jaren niets bereikt is, het kan simpelweg beter. Het belangrijkste speerpunt van de SP in de begroting is dan ook een ‘aanvalsplan armoedebestrijding’. 

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet. ‘De tien procent van de Nederlanders met de laagste inkomens is er sinds 1980 met meer dan tien procent op achteruit gegaan. De rijkste tien procent is er met zeventig procent op vóóruit gegaan. Dat kan zo niet langer. En hoewel dat vooral door landelijk beleid komt is de gemeente niet machteloos. Andere gemeenten zoals Amsterdam laten met tal van maatregelen zien dat ze die foute landelijke koers voor een deel kunnen repareren. Weert mag daar ook wel eens wat meer durf in gaan tonen en dat is precies wat wij willen. ‘

‘Breng de armoede en het armoedebeleid in Weert in de komende maanden in kaart, zoek de randen op om meer te doen en kom met plannen. En daar moeten we flink geld voor over gaan hebben. Dat is onze opdracht aan het College van Burgemeester en Wethouders. Ik weet dat het nu nog niet zo concreet klinkt maar dat zal dit voorjaar wel zo zijn. En ook niet onbelangrijk, de gehéle raad steunt ons nu en dat was in het verleden wel anders!’

Daarnaast regelde de SP er concreet 50.000 euro extra voor het aan het werk helpen van mensen. Met name een groep die moeilijk aan een baan komt en daar één op één begeleiding bij nodig heeft. Door landelijke regeltjes dreigde een succesvol Weerter initiatief om deze mensen toch een kans te geven ten onder te gaan. Dat wordt nu voorkomen.

En volwassen jongeren met een baan krijgen daar vanaf nu door de gemeente Weert eerlijk voor betaald. De gemeente schaft op initiatief van de SP voor haar eigen werknemers het jeugdloon boven achttien jaar af en gaat minstens het normale minimumloon betalen. Eerlijk loon voor werk. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad steunde het voorstel.

SP raadslid Karin Duijsters gaat de strijd aan met zwerfvuil; ‘Zwerfvuil is één van de grootste kleine ergernissen. Door kinderen al tijdens hun basisschooltijd ervan bewust te maken dat het beter is om afval netjes op te ruimen, zorgen we ervoor dat Weert in de toekomst nog schoner wordt. Súpertrots dat de wethouder zo enthousiast is en alle partijen in de gemeenteraad dit voorstel steunen!’

En er is nog meer aandacht voor onze buurten. Samen met Weert Lokaal neemt de SP het initiatief om de veelbesproken bezuinigingen op het groenonderhoud terug te draaien en meer aandacht te geven aan de bomen in de stad en de dorpen door hun wortels meer ruimte te geven en tegelijkertijd scheefliggende stoepen op te knappen. Het groen geholpen, ongemak weggenomen en werkgelegenheid ineen! Ook de bladkorven komen per direct terug.

Tot slot wordt de belasting in Weert verlaagd. De afvalstoffenheffing daalt met vijftien procent wat ieder Weerter huishouden tussen de dertig en veertig euro per jaar scheelt. De OZB gaat in het komende jaar niet omhoog.

Al met al een mooi resultaat wat de SP betreft. Na jaren van bewolkte luchten en zelfs flinke plensbuien boven de gemeentebegroting breekt de zon nu fel door.

SP raadslid en kandidaat Kamerlid Bert Peterse vat het samen;  De belasting gaat voor iedere Weertenaar met tussen de dertig en veertig euro per jaar omlaag. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in mensen aan het werk helpen en wordt de basis gelegd voor een omvangrijk fonds dat ervoor gaat zorgen dat mensen die weinig te besteden hebben weer volwaardig mee kunnen gaan doen.  Weert wordt groener en Weert wordt schoner. Àl onze voorstellen zijn gesteund. Dit is de eerste echte sociale begroting in onze stad ooit. SP-bestuur werkt!'

U bent hier