h

Delegatie uit Irak te gast bij SP

14 juni 2016

Delegatie uit Irak te gast bij SP

Foto: onbekend / SP Weert

Vorige week was een jongerendelegatie van vier mannen en een vrouw uit Irak te gast bij de SP. Om in de praktijk te zien en te leren hoe activisme werkt, hoe je je samen kunt inzetten voor een betere wereld. Faisal Nasser, vredesactivist (woonde lang in Weert) begeleidde de groep.

Solidariteit voor een betere en eerlijke samenleving.

Bij de SP staat solidariteit hoog in het vaandel. Solidariteit voor een betere en eerlijke samenleving. Niet alleen voor Nederland, ook buiten de grenzen. Daarom werkt de SP samen met mensen en bewegingen die tegen de verdrukking in, vaak in moeilijke omstandigheden, zich inzetten voor democratie, mensenrechten en rechtvaardigheid.

De delegatie was op bezoek bij afdelingen in Amsterdam, Amersfoort, Nijmegen en Heerlen. In gesprek met wethouders, bestuur, leden van Rood en kamerleden.

Ze hebben deze week ervaringen uitgewisseld met de SP.  Hoe voer je campagne, hoe communiceer je, hoe kom je in gesprek met mensen? De straat op, actie voeren, informatie verzamelen, luisteren bij deur-tot-deuracties. Alles voor een betere verdeling van welvaart en welzijn en verkleining van de kloof tussen arm en rijk.

Wat hen opviel in Nederland?

Achmed: “De grote variatie in het weer. Zon, zware regenbuien, donder en bliksem. Alles in één dag.  Maar ook, het respect voor tijd. Afspraak is afspraak.” Hij lacht. Zaid zegt: “Nederland is een schoon land, geen afval op straat. En bij de ontmoetingen in de Tweede Kamer zagen we geen bodyguards. De voorzitter van de partij Ron Meyer een gewone, aardige jonge man. We staan samen op een selfie.”

Foto: onbekend / SP Weert

De andere stem

De Iraakse delegatie heeft de andere stem uit Irak laten horen. In de westerse media is te weinig ruimte en ondersteuning voor het geweldloze, democratische verzet.  Sinds juli 2015 zijn er op het Tahrirplein in Bagdad en in tien provincies in midden-en zuid Irak tot nu toe, elke week demonstraties tegen het extreme religieuze gedrag en de  corruptie en vóór een burgerlijke regering. Onder het motto: “Brood, vrijheid, burgerlijke staat.” Met een aantal keren, wel meer dan 1 miljoen demonstranten, waaronder ook vrouwen. De protesten zijn tegen de hoge werkloosheid, de slechte elektriciteitsvoorzieningen, de achteruitgang van het onderwijs en de grote armoede onder 25% van de bevolking terwijl het land zulke olierijkdommen bezit.

Foto: onbekend / SP Weert

Het zijn dappere mensen, de groeiende groep die zich keert tegen het geweld en de corruptie. Ze willen een eerlijk Irak, een burgerlijke staat met respect voor mensenrechten. En geen verdeling naar religie en afkomst. In een presentatie lieten ze zien de andere realiteit van Irak zien. Dat is solidariteit.

Tekst Riya Geboers

U bent hier