h

ROOD in actie vóór eerlijk loon

3 oktober 2015

ROOD in actie vóór eerlijk loon

Foto: Sjoerd van Hoof / weertdegekste.nl

ROOD, de jongerenorganisatie van de Weerter SP, maakte afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering gebruik van het spreekrecht om in actie te komen vóór een fatsoenlijk salaris voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar. De SP diende vervolgens een voorstel in.

Bij wijze van grap overhandigde ROOD een halve vlaai in een hele doos aan de burgemeester.

In het voorstel (motie) werd de gemeente opgeroepen om jongeren in die leeftijd die bij de gemeente in dienst zijn of op een andere manier voor de gemeente werken gewoon het minimum loon in plaats van het jeugdloon te betalen. Tot enige verbazing van de SP bleek bij navraag dat de gemeente helemaal niemand jonger dan 23 jaar in dienst heeft. Dat betekend overigens wel dat de motie daardoor op dit moment zonder kosten doorgevoerd kan worden.

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Het college van Burgemeester en Wethouders vond dat blijkbaar ook want adviseerde de gemeenteraad bij monde van burgemeester Heijmans vóór de motie te stemmen. De raad dacht daar buiten de SP blijkbaar anders over. Men vond het een landelijk probleem en wilde er geen in hun ogen politieke uitspraak moeten doen. Koudwatervrees?

De SP kon dan ook niet veel anders dan de motie intrekken. Toch erover stemmen had de prullenbak betekend en dat zou zonde zijn. De SP is van plan om de motie in november tijdens de begroting misschien iets aangepast wel in stemming te brengen.

De socialisten hopen dat de andere partijen, vooral de partijen die landelijk en in andere gemeenten gewoon vóór afschaffen van het jeugdloon zijn, in de tussentijd eens een kopje koffie met de Burgemeester gaan drinken. Want die heeft nog steeds wel sympathie voor het voorstel dat de jongeren van ROOD via de SP fractie deden.

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

U bent hier