h

Ledenvergadering kritisch op één jaar SP-bestuur in Weert

7 mei 2015

Ledenvergadering kritisch op één jaar SP-bestuur in Weert

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Veel vragen, opmerkingen en kritiek van SP-leden tijdens een ledenvergadering waar werd gesproken over één jaar SP-bestuur in Weert. Fractie en bestuur gaven in het Keenterhart tekst en uitleg over het afgelopen jaar dat inderdaad een jaar met moeilijke keuzes is geweest. ‘Maar zelfs de SP heeft geen toverstokje waarmee alles op te lossen is’, zo verwoordde een lid het treffend.

Ongeveer een jaar geleden begon de SP voor het eerst met het meebesturen van de gemeente Weert vanuit het college van Burgemeester en Wethouders. Vooraf was duidelijk dat het geen gemakkelijke klus zou worden maar die klus bleek zwaarder dan verwacht.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet. ‘Het Weerter bestuur heeft te maken met verkeerde keuzes uit het verleden, flinke kortingen uit Den Haag en hogere uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen. Dat leidt allemaal tot financiële tegenvallers. Daar komt ook nog eens bij dat de gemeente veel  nieuwe taken op het gebied van zorg en werk moet doen en waarop het ambtenarenapparaat aangepast moet worden. Tot slot zijn er nog de vele ambities zoals beter luisteren naar de mensen, een efficiënter ambtenarenapparaat en weer gaan investeren in Weert in plaats van alleen bezuinigen. Bij elkaar is dat nogal wat.’

Wethouder Paul Sterk was uiteraard ook aanwezig tijdens de ledenvergadering. Hij vergeleek het besturen van de gemeente met het besturen van een olietanker. ‘We hebben eerst uit moeten zoeken waar de kajuit zit, hoe we moeten sturen en we kwamen een hoop achterstallig onderhoud tegen. Nu is het roer vol gedraaid maar een olietanker begint dan pas na een tijdje te keren’, aldus Sterk.

‘En we zullen nog meer gaan doen om dat uit te leggen,’ zo viel SP afdelingsvoorzitter en raadslid Bert Peterse hem bij. ‘Op plekken gaan luisteren naar mensen waar we dat eerder nog niet deden, zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Nog sneller actie ondernemen samen met de mensen. Nog meer de straat op en na de zomer een nieuwe krant uitbrengen waarin we ons verhaal vertellen, de negatieve kanten maar ook de positieve want er zijn genoeg successen te melden. Op het gebied van zorg zijn er dingen veranderd maar Weert steekt met kop en schouders boven de rest uit’

Uiteindelijk overheerste het idee dat het toch de goede kant op gaat. De ledenvergadering sprak haar volle vertrouwen uit in de SP fractie en het bestuur die op haar beurt aangaven graag door te willen gaan met de zware klus. De stemming tijdens de vergadering was dan ook zeker niet slecht. Wel kritisch. Maar dat mag. Graag zelfs.

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Er werden concrete afspraken gemaakt. Het bestuur van de SP afdeling Weert vroeg de leden nog kritischer te zijn. Informatie altijs snel door te spelen. Één lid had bijvoorbeeld klachten over de uitvoer van de thuiszorg maar had die met alle goede bedoelingen een hele tijd opgespaard. De oproep werd gedaan om nooit te wachten met klachten en meteen aan de bel te trekken. De leden zijn de oren en ogen van de SP.

Tegen het einde werd er kort gesproken over het coalitieakkoord dat de Provinciale SP met CDA, VVD, PvdA en D66 eerder die week sloot. Niets dan positieve reacties daarop. Iedereen was blij met een goed akkoord en de kans om mee te gaan besturen in Limburg. Ook voor Weert biedt dat voordelen.

Tot slot werd er vooruit gekeken. Jeroen Goubet blikte terug op de afgelopen twee verkiezingen in Weert. Hoe scoorde de SP per dorp en wijk en welke conclusies zijn daaruit te trekken.

Helemaal in lijn met de eerder getrokken conclusie; nog meer luisteren, had het bestuur al een plan op tafel liggen om tot de zomer flink de buurten in te gaan om te praten met de mensen. Te beginnen in Stramproy, het grootste kerkdorp in de gemeente.

Achteraf werd er nog gezellig nagepraat aan de bar.

U bent hier