h

Hoe koos Weert?

22 maart 2015

Hoe koos Weert?

Zoals gewoonlijk een analyse van het stemgedrag in Weert door de SP. Dit is wat er opviel aan de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen 2015.

De SP haalde in Weert afgelopen woensdag 2537 stemmen. Dat is 14.7% van de stemmen en daarmee zijn de socialisten de vierde partij geworden, na het CDA, de VVD en de PVV. In 2011 haalde de SP krap 11.9% van de stemmen. Een trend dat de SP in de afgelopen vijf jaren steeds tussen de 12% en 15% van de stemmen haalt lijkt daarmee gezet.

De SP werd de grootste partij in de wijken Boshoven, Fatima en Keent, ook een trend. De partij scoorde verder goed in Groenewoud,  Graswinkel en Leuken waar de PVV steeds maar een fractie groter werd. In 7 stembureaus werd de SP de grootste. De hoogste scores werden gehaald in stembureau Blokhut Scouting Fatima (23,51%) en Brede school Markeent (23,41%).

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Voor wat betreft welke partij waar de grootste werd is het beeld in Weert dit keer versnipperd. Het CDA werd de grootste in vijf wijken/dorpen en scoort vooral goed in de zuidelijke kerkdorpen. De PVV werd de grootste in drie wijken en scoort goed in het oosten van de stad Weert. De SP scoort zoals gezegd goed in haar traditionele bolwerken. De VVD scoort goed in en rond het centrum, in het noorden van de stad (Laar, Molenakker) en het villapark.

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Grote verliezer in heel Weert is de PvdA. Eens de grootste in Weert komt de partij nu nergens meer boven 10% van de stemmen uit. De partij Lokaal Limburg scoort bovengemiddeld goed in Weert. De hoogste score wordt gehaald in Leuken waar de prominent Limburg Lokaal kandidate Marinel Engelen woont. Het effect van lokaal bekende kandidaten heeft ook de VVD in Weert duidelijk geholpen. De partij doet het relatief goed in Weert ten opzichte van de rest van de provincie.

De kracht van lokale kandidaten blijkt ook uit de SP-uitslagen. Er stonden vier Weerter kandidaten op de Limburgse SP lijst en die scoorden goed. SP-Lijsttrekker Daan Prevoo behaalde 871 stemmen. Maar Weertenaren Eric Raemaekers 450, Riya Geboers 276, Jeroen Goubet 244 en Paul Sterk 196. De vier zijn daarmee samen goed voor 46% van de stemmen op de SP.

De uitslag laat voor de landelijke partijen een opmerkelijk grote overeenkomst met de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zien behalve voor de PvdA die verder onderuit gaat.

De opkomst in Weert lag met 45.43% onder de helft. Daarom moet niet vergeten worden dat de niet-stemmers in Weert veruit de grootste partij zijn en dat is zorgelijk!

U bent hier