h

Raad en college onderstrepen SP-doelstellingen verbeteren Roermondseweg

19 april 2012

Raad en college onderstrepen SP-doelstellingen verbeteren Roermondseweg

Spoorwegovergang RoermondsewegIn de raadsvergadering woensdag werd er nogmaals gesproken over de provinciale weg N280, de Roermondseweg in Weert. De provincie staat op het punt om een definitief besluit te nemen over de weg tussen Weert en Roermond. Weert heeft daarom op verzoek een ´wensenlijstje´ opgesteld over wat het wel en niet wil met de weg zou moeten gebeuren.

Kunnen alle partijen zich in dit wensenlijstje vinden? Daarover ging het gisteren in de raad. En dat bleek het geval.

Op uitzondering van D66 en bijna de gehele VVD (behoudens raadslid Egging). Zij wilden namelijk nog steeds oude koeien uit de sloot halen en proberen om de weg op Weerter grondgebied vierbaans te krijgen. Gelukkig was de rest van de raad het hiermee niet eens omdat uit alle onderzoeken blijkt dat dit verkeerstechnisch nu en in de toekomst niet nodig is.

Wethouder Kirkels gaf ook aan dat zo´n verbreding van de weg vooral erg duur is en dat de kosten niet zomaar alleen bij de provincie liggen. Want hoewel de N280 een provinciale weg is, gingen plannen van een paar jaar geleden ervan uit dat het opknappen van de weg ook mede betaald zou worden door de gemeenten die langs de weg liggen. Zo´n vierbaansweg zou Weert volgens Kirkels daardoor vele miljoenen kunnen kosten.

Gelukkig liet de raad nogmaals blijken dat wat haar betreft de kosten voor het opknappen van een provinciale weg toch echt alleen bij de provincie moeten liggen. Een voorstel van D66 voor een vierbaans weg werd dan ook alleen gesteund door die partij zelf.

Wat de SP betreft is alles wat de partij voor ogen had met de N280 bereikt. Het zuidtracé sneuvelde al eerder, en Weert geeft nu een duidelijk signaal aan de provincie; de weg wordt verbeterd qua veiligheid en doorstroming, knelpunten worden aangepakt. Zo wil Weert bijvoorbeeld zijbanen langs de weg voor tractoren en dergelijkeen een brug of een tunnel over/onder het spoor. Andere knelpuntrn zoals de aansluiting met de Ittervoorterweg en de aansluiting bij Intratuin worden al aangepakt. Weert wil ook dat de provincie actief meewerkt aan het opknappen van indurstrieterrein Moesdijk,

Maar het belangrijkste is dat de provincie voor een provinciale weg betaalt en niet de gemeente.

Een jarenlange strijd komt daarmee onderhand heel dicht in de buurt van een goed einde.

Unanieme steun voor aanpassingen N280
Gemeenteraad verwijst zuidtracé defenitief naar de prullenbak

U bent hier