h

VVD en CDA zadelen eigen wethouder met nog groter begrotingstekort op

18 juni 2011

VVD en CDA zadelen eigen wethouder met nog groter begrotingstekort op

CentjesCoalitiepartijen VVD en CDA zadelden donderdag VVD wethouder van financiën John Cardinaal met een nog groter gat in zijn begroting op. Tijdens een lange vergadering die vooral over de bezuinigingen ging deed het college een voorstel om de onroerendezaakbelasting (ozb) te verhogen en tegelijkertijd het rioolrecht en de afvalstoffenheffing te verlagen. Maar dat werd geblokkeerd door de twee coalitiepartijen samen met D66.

De SP, PvdA maar ook coalitiepartner Weert Lokaal waren niet blij. VVD en CDA hadden door de afwezigheid van één CDA-raadslid samen nèt geen meerderheid in de gemeenteraad, maar werden gesteund door D66.

SP raadslid Jeroen Goubet: “Het gaat om kleine bedragen waar de mensen niet veel van voelen. Onder de streep gaan mensen met een grote beurs wat meer betalen en dat is eerlijker. Want de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Het bleek trouwens tijdens een recente SP-enquête dat een grote meerderheid van de Weertenaren het met dat principe eens is.”

De maatregel levert de gemeente 265.500 euro extra op in 2012 oplopend tot 715.500 euro in 2015. Daardoor hoeft er op andere belangrijke zaken niet bezuinigd te worden.

Naast dat de SP blij was met deze progressieve maatregel, die ze zelf in een iets andere variant ook al ooit naar voren bracht, vond de partij het ook knap dat het college af durft te wijken van haar coalitieakkoord. “Ik vindt dat je lef hebt door hiervoor te kiezen. Toen het coalitieprogramma werd geschreven was er nog niks bekend over hoe groot de bezuinigingen zouden zijn. Om dan toch met zo'n voorstel te komen, dat is pas voortschrijdend inzicht in de praktijk. Veel politici kunnen daar wat van leren. De reden van VVD, CDA en D66 om hier tegen te zijn was puur principieel. Het is jammer dat je daardoor in de praktijk een probleem krijgt omdat je op andere dingen pijnlijk moet gaan bezuinigen," aldus Goubet.

Van een tiental voorstellen die de SP tijdens de vergadering indiende haalde er geen één het. Dat waren onder andere voorstellen om niet te bezuinigen op de bibliotheek, milieubeleid, de fietsenstallingen, enzovoorts. Daartegenover stelde de partij voor om wel te bezuinigen op vage samenwerkingsverbanden zoals de Gebiedsontwikkeling Midden Limburg, de vergoedingen voor raadsleden, en het afschaffen van subsidies onder de 1500 euro.

Omdat geen enkel SP-voorstel werd overgenomen en omdat de ozb-maatregel van het college werd verworpen stemde de SP tegen de bezuinigingsvoorstellen. De bezuinigingen werden wel gesteund door VVD, CDA en Weert Lokaal.

SP presenteert alternatieven voor bezuinigingen
Bezuiniginsdebat: niemand maakt keuzes behalve de SP
Bezuinigingen: wat wil de SP wel en wat wil de SP niet

U bent hier