h

SP presenteert alternatieven voor bezuinigingen

10 juni 2011

SP presenteert alternatieven voor bezuinigingen

De SP gaat de besluitvormende vergadering over de bezuinigingen bij de gemeente in met een alternatief plan. De partij staat niet achter het voornemen tot bezuinigen, maar neemt wel haar verantwoordelijkheid als serieuze politieke partij om 'binnen de marges van het college' keuzes te maken.

In haar alternatief plaatje ontziet de SP een aantal belangrijke posten. Fractievoorzitter Paul Lempens: 'Wij kiezen er voor om niet te bezuinigen op de bibliotheek, een samenhangend milieubeleid, de gratis fietsenstalling, het buurtbeheer in de Weerter wijken en dorpen en op de thuiszorg.' Het theater krijgt van de partij een jaar extra de tijd om de begroting aan te passen. 'Het seizoen 2011-2012 is immers al ingepland, de brochures al verstuurd, dus dat kun je niet halverwege omgooien.' Het gemeentelijk minimabeleid wordt door de gemeente reeds ontzien.

De socialisten komen tot de conclusie dat voor haar plannen de belasting niet hoeft te worden verhoogd. “Voor ons is dat geen taboe, mits 'de sterkste schouders de zwaarste lasten' dragen. Wij zijn echter tot de conclusie gekomen dat met onze voorgestelde alternatieven, deze lastenverhoging niet noodzakelijk is. Dus dan doen we dat nu ook niet” aldus Lempens.

De alternatieven van de SP worden onder meer bekostigd uit extra bezuinigingen op economische prestigeprojecten (GOML, TROM, Hoge Dunk), bedrijfszaken, promotiefonds, bezuinigingen op de raadsvergoeding en het schrappen van het fractiebudget voor politieke partijen. De partij staat open voor suggesties van andere partijen. De voorjaarsnota en de bezuinigingen worden besproken op 14 en 16 juni aanstaande.

U bent hier