h

Geef De Bosuil lucht

3 maart 2008

Geef De Bosuil lucht

‘Poppodium Bosuil hapt na vijf jaar naar lucht’ was de weinig verhullende kop boven een krantbericht in Dagblad De Limburger onlangs. Als sinds de bouw van het huidige poppodium zijn er problemen. En dat is voor een groot deel te wijten aan de politiek.

Een opinieartikel door Jeroen Goubet

De problemen bij De Bosuil maken pijnlijk duidelijk dat het huidige en vorige colleges van B&W te weinig inzicht hebben in welke rol De Bosuil vervult. Qua subsidie en visie op de organisatie wordt De Bosuil nog steeds behandeld als een jongerencentrum en zeker niet als een poppodium. Weert heeft het mooiste en modernste poppodium van Limburg gebouwd, maar niet nagedacht over wat men er vervolgens precies mee wil. Met alleen een mooi gebouw ben je er niet.

De SP wil meer steun voor de Bosuil, zowel financieel als personeel. Ten eerste moet er geld komen voor het aantrekken van enkele professionele krachten. De Bosuil draait namelijk geheel op vrijwilligers, maar ondanks de enorme motivatie van de vrijwilligers is er professionalisering van het beheer, de programmering en de pr van de poptempel nodig. Nadat de organisatie van het poppodium versterkt is, moet er een structureel hogere subsidie komen, en daar bovenop mogelijk nog een extra investering uitgesmeerd over vijf jaar om de huidige geldzorgen het hoofd te bieden, en het poppodium van wat aanloopkapitaal te voorzien.

Dit bepleitte de SP al in haar verkiezingsprogramma voor de raadsverkiezingen twee jaar terug, en het punt was ook inzet van de coalitieonderhandelingen. Maar het beleid dat de SP ten aanzien van De Bosuil voor ogen had bleek een breekpunt, en het was één van de redenen om niet met de SP verder te praten.

Het eerder genoemde artikel ‘Poppodium Bosuil hapt na vijf jaar naar lucht’ is geschreven naar aanleiding van een onderzoek dat het bureau Signo & S naar De Bosuil deed. Conclusie; De Bosuil moet inzetten op een breder publiek. Maar de overige conclusies, saneren van de schuld, het aannemen van enkele beroepskrachten, en het structureel verhogen van de subsidie komen toch duidelijk voor rekening van de gemeente Weert.

En daarmee is de politiek weer aan zet. De SP hoopt dat het college van B&W aan de slag gaat met de resultaten van het onderzoek, en is graag bereid mee te denken. Voorlopig ligt de bal bij het college dat inmiddels praat met De Bosuil.

Andere poppodia zoals De Effenaar in Eindhoven, 013 in Tilburg en Doornroosje in Nijmegen ontvangen beduidend meer steun van hun gemeentes. Met Doornroosje is een verder vergelijk te trekken. Enkele jaren terug zat het in soortgelijke problemen als De Bosuil. Een slepend financieel tekort, en een sterke behoefte aan professionalisering. Door een eenmalige investering konden de schulden afgelost worden en werd de organisatie professioneler van opzet. Hierdoor gaat het weer goed met Doornroosje.

De praktijk bewijst dus dat de voorgestelde maatregelen werken. Met deze extra’s zal de toekomst van de Bosuil gewaarborgd zijn, en kan het poppodium zijn naam verder uitbouwen.
Want al met al doet de Bosuil het ondanks de problemen helemaal niet slecht. Het aantal bezoekers is in vijf jaar tijd van 16.000 naar 22.000 gestegen. De Bosuil is daarmee al een grote en belangrijke culturele instelling in Weert. Maar met de maatregelen zou De Bosuil nog groter kunnen worden door bijvoorbeeld meer jeugd, en publiek uit de rest van het land te trekken.

De SP zorgde er onlangs voor een besparing van 20.000 euro door een onderzoek te voorkomen dat duidelijk moest maken waarom de Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s) in Weert de laatste tijd slechter bezocht worden. In plaats daarvan komt er een véél goedkoper onderzoek naar wat jongeren nou eigenlijk in het algemeen willen. Misschien wel naar De Bosuil om betaalbaar naar goede muziek te luisteren? 20.000 euro, dat is bijna de subsidie die De Bosuil in één heel jaar ontvangt. En laat men nu net zo’n een extraatje kunnen gebruiken…

Rudy Nordhausen over het belang van cultuur in Weert
Uit het acrhief: SP blij met gemeentelijke steun voor De Bosuil en SP en D66 stellen vragen over De Bosuil

U bent hier