h

SP en D66 stellen vragen over De Bosuil

25 mei 2005

SP en D66 stellen vragen over De Bosuil

Schriftelijke vragen van D66 en SP over de stand van zaken met betrekking tot Muziekcentrum De Bosuil

Aan het college van B&W
Postbus 950
6000 AZ WEERT
cc. gemeenteraad Weert

Weert, 21 mei 2005

Betreft: vragen conf. art. 38 reglement van orde (schriftelijke beantwoording)
stand van zaken Muziekcentrum de Bosuil

Geachte mevrouw, heren,

Weert heeft met muziekcentrum de Bosuil het grootste en best toegeruste poppodium van Limburg in handen.
De functie die de Bosuil in Weert zou behoren te vervullen voor jongerencultuur loopt de laatste periode zorgwekkend terug. Door een noodzakelijkerwijs ‘op safe spelen’ van de kunnen vernieuwende culturele uitingen in de Bosuil geen podium vinden.

Op dit moment lijkt de voornaamste doelstelling van de programmacommissie het vaste publiek van dertigers en veertigers voor de Bosuil te behouden door bands te plaatsen waarvan de gemiddelde frontman de veertig al lang gepasseerd is. Het gevolg is dat de jeugd er wegloopt; zelfs een aantal jeugdige enthousiaste vrijwilligers is opgestapt, dit terwijl de Bosuil toch bedoeld was voor de jeugd.

Vergelijkbare podia als ‘de Effenaar’ in Eindhoven en zelfs kleinere Limburgse podia hebben een uitgebreide programmering met plaats voor verschillende muziekstijlen en ook andere kunsten. Het aantal activiteiten per maand is hier aanzienlijk hoger; dit terwijl de Bosuil ‘negen van de tien dagen’ zonder activiteiten zit.

Wij verzoeken het college om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de middelen van de Bosuil te vergroten en daarmee de subsidie voor jongerencultuur op gelijk niveau te brengen met die voor ‘volwassenencultuur’. Om even een schot voor de boeg te doen: Het Waagtheater kan haar voorstellingen in de Bosuil onderbrengen, daarmee kan ook de subsidiestroom hierheen geleid worden. Een vergaande samenwerking van de Bosuil met het Munttheater is ook het overwegen waard.

Met de mogelijkheid om een vaste kracht in dienst te kunnen nemen zou het muziekcentrum al zeer gebaat zijn. Een vaste kracht zal ook een professionalisering tot stand brengen van de Bosuil. Dit heeft een positieve uitwerking richting vrijwilligers, de pers en organisaties die samen werken met de Bosuil. Wij zijn er van overtuigd dat een poppodium als de Bosuil, ook als etalage voor Weert, kan bijdragen aan een gezonde jongerencultuur, en dat zij daartoe de middelen verdient.

Met vriendelijke groet,

Namens D66 Land van Weert,
Dolf Smolenaers, Jeffreye Vossen,

Namens SP afdeling Weert,
Rudy Nordhausen, Paul Lempens

U bent hier