h

Eindelijk rood sein voor de ammoniaktrein!

4 maart 2008

Eindelijk rood sein voor de ammoniaktrein!

Over twee jaar geen ammoniak meer door Weert!Vanaf 2010 zullen er geen ammoniaktreinen meer door Weert rijden. Er komt een einde aan het transport van jaarlijks 116 duizend ton ammoniak over het spoor door Weert. Zowel de SP Weert als de SP landelijk hebben vele jaren actie gevoerd om het transport van deze gevaarlijke stof te stoppen.

Aan het vervoer van ammoniak komt een einde doordat de een kunstmestfabriek in IJmuiden verplaatst wordt naar Geleen, waar het ammoniak geproduceert wordt. Productie en verbruik vinden hierdoor bij elkaar plaats. Milieuminister Cramer heeft besloten DSM uit te kopen voor maar liefst 48 miljoen euro, om hun kunstmestproductie van IJmuiden naar Geleen te verplaatsen. De jarenlange actie van de SP en later ook gemeentes langs het spoor heeft er uiteindelijk toe geleid dat voormalig staatssecretaris Van Geel in gesprek met DSM ging om de transporten te stoppen.

rood sein voor de ammoniaktrein

Maar het is nog niet zeker dat er nooit meer treinen met ammoniak of andere gevaarlijke stoffen door Weert vervoert worden. Volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen is het nu noodzakelijk dat er goede permanente regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen komen. “De SP heeft jarenlang gestreden tegen deze rijdende bommen. Nu DSM hiervoor uitgekocht wordt, moeten we wel voorkomen dat er in de toekomst weer een nieuw bedrijf met ammoniak of chloor het spoor op gaat.”

Bericht op de landelijke SP-site
Uit 2004: SP: stop ammoniaktransport door Weert
Uit 2005: Nogmaals, Stop ammoniaktransport door Weert
Uit 2006: Rood sein voor de ammoniaktrein en CDA, VVD en PvdA liggen níet wakker van gevaarlijke ammoniaktransporten
En uit 2007: SP wil opnieuw aandacht voor veiligheid langs het spoor

U bent hier