h

Winkeliers hoeven niet zo nodig te frunshoppen

28 januari 2008

Winkeliers hoeven niet zo nodig te frunshoppen

Wat voor winkels zouden er eigenlijk in zo'n 'frunshoppingcentrum' komen? . Foto: www.3d-partners.nlAl enige tijd speelt de discussie over het wel of niet bouwen van een zogenaamd ’frunshoppingcentrum’ op industrieterrein Kampershoek Noord. Één van de grote bezwaren is dat zo’n centrum wel eens ten koste zou kunnen gaan van ondernemers met een winkel in de binnenstad. Om hier meer zich op te krijgen heeft de raad besloten dat er vastgelegd moet worden welke winkels er in aanmerking kunnen komen om in zo’n frunshoppingcentrum te liggen. Tot dusver geen probleem volgens de SP.

Een locatie met veel winkels die in het frunshoppingcentrum terecht zouden komen bestaat al. Dat is namelijk het industrieterrein Moesdijk langs de Roermondseweg aan de oost rand van Weert. Hier liggen onder andere doe-het-zelf winkels, tuincentra, keuken/sanitair winkels, enzovoorts. Overeenkomst tussen deze winkels is dat ze te groot zijn om in het centrum van een stad te liggen. Vandaar dat ze vaak aan de rand van steden liggen op een zogenaamde Perifere Detailhandel Vestigings (PDV) locatie. De huidige PDV locatie in Weert is dus industrieterrein Moesdijk. Het frunshoppingcentrum zou de nieuwe Weerter PDV locatie moeten worden.

Op verzoek van de raad is er bekeken welke soorten winkels er eigenlijk zouden moeten liggen op zo’n PDV locatie, of dit nu het frunshoppingcentrum wordt, of de Moesdijk blijft. Naast de bestaande eerder genoemde bedrijven stelt de gemeente voor het lijstje uit te breiden met winkels voor kampeerartikelen, buitensport (outdoor), fietsen, autoaccessoires, en grootschalige elektronica.

Na een inventarisatie van de SP blijkt echter dat winkeliers in die branches daar helemaal niet om staan te springen. Op een enkele uitzondering na geven bijvoorbeeld alle Weerter fietsenhandelaren aan dat zij niets zien om grote fietsenzaken op een PDV-locatie te openen. Veel winkels zitten nu al aan hun maximale vloeroppervlak om nog te kunnen blijven concurreren, schaalvergroting zou voor hen de nekslag betekenen. Ook winkels in de andere genoemde branches geven aan hun huidige winkels in het centrum of in de wijken niet in te willen ruilen voor mega-winkels op een PDV-locatie.

Tijdens de commissievergadering economische zaken, waar de lijst besproken werd, zat de publieke tribune van de raadszaal dan ook vol met bezorgde winkeliers. Één van hen maakte ook gebruik van het inspreekrecht dat burgers tijdens vergaderingen hebben om zijn zorgen, mede namens een aantal andere winkeliers, te uitten.

De SP pleitte voor een informatieavond voor winkeliers uit de genoemde branches, en werd hierin bijgestaan door de PvdA. De zaak is doorgeschoven naar de raadsvergadering van maart en een informatieavond is door de wethouder toegezegd.

Opknappen Moesdijk beter dan nieuw megawinkelcentrum op Kampershoek

U bent hier