h

Opinie: Voor de mensen in Weert

5 oktober 2018

Opinie: Voor de mensen in Weert

Ik ging op de SP stemmen in 94, omdat ze een antwoord hadden op het rechtse gelul van Janmaat. Ik werd lid in 95 toen ik merkte dat die club ook in Weert wat deed. Actie voeren voor gewone zaken, met de mensen.

Ik belde oprichter en voorzitter Harry Bouten op en mocht meedoen met acties voor huurders die te maken hadden met een verhuurder die geen onderhoud deed en voor hun rechten opkwamen, ondersteund door de SP afdeling met ondersteuning van een landelijk actie medewerker.

Ook gingen we praten met mensen van de Risse, die te maken hadden met onrecht omdat er geen aandacht voor hun was van hun leiding, het bedrijf of de politiek.

Ik leerde van Harry wat je kunt betekenen met goed luisteren en hard werken.

Zo bouwden we de SP op. Een bondgenoot voor wie wil dat het beter wordt.

Ik zie mijn SP als een beweging voor gewone mensen. Ik ben er trots op wat ik met de afdeling, bondgenoten en inwoners van mijn stad heb bereikt. Wij hebben laten zien dat je samen veel kan bereiken als je opkomt voor het juiste, het eenvoudige en opstaat tegen onrecht. Er zijn. Er op af. Tegen het cynisme en de rechtse praat in. Niet voor jezelf maar voor de ander.

In 2013 ben ik gestopt als raadslid, mijn laatste actie was eind dat jaar voor het behoud van het ziekenhuis. Ik heb mijn inbreng geleverd voor het coalitieprogramma in 2014. Daarna heb ik geen rol meer gespeeld in de leiding van de afdeling. Ik heb wel de nieuwe ploeg veelvuldig van advies gediend. Laatst nog bij de lijst voor 2018. Ik schrok van de staat van de partij in mijn gemeente. Vanwege mijn werk en de kids kan ik er niet meer tijd en energie in stoppen. Mijn laatste functie was penningmeester.

In maart 2018 is de verkiezingsuitslag hard maar terecht geweest. De stemmers hebben de afdeling afgerekend. We waren onzichtbaar als bondgenoot. De SP afdeling heeft geen grote lokale acties meer gevoerd sinds 2014. Vertrouwen krijg je als je je laat zien. We horen geen kiesvereniging en een praatclub te zijn.

De afdeling is de klap van de verkiezingen in maart nog niet te boven. Er gebeurd nog (te) weinig. De her opbouw komt traag op gang. Een deel van de leden verwijt dat aan de landelijke partij, ik vind dat zelf te makkelijk. Als je met een vinger wijst, wijzen er drie naar jezelf.

Ik zelf vind het idee van de SP nog steeds geldig, en heb geen last van landelijk. Het is te gemakkelijk om alles wat je als afdeling hebt opgebouwd weg te gooien. We hebben altijd onze eigen keuzes gemaakt. Wij zijn de SP in Weert. Voor de mensen. Aan de slag!

Paul Lempens was van 1995 tot 2014 actief als voorzitter van de SP afdeling Weert, gemeenteraadslid en Tweede Kamerlid

U bent hier