h

Het NEE van de SP is niet het NEE van Wilders

7 april 2016

Het NEE van de SP is niet het NEE van Wilders

Verschillende mensen feliciteren mij vandaag met de overwinning van het nee-kamp tijdens het referendum van gisteren. Dank daarvoor uiteraard want ik denk dat de SP een goede tegen-campagne heeft gevoerd, zeker in Weert. En de tegenstemmers hebben gewonnen, ook in Weert.

Maar daar komt vaak achteraan ‘blij dat Rutte/Europa nu een hak is gezet?’

Dat is op zich een beetje jammer. Blijkbaar heerst de opvatting dat de SP ook tegen Europa is. Of dat er slechts werd opgeroepen tot een tegenstem om de regering dwars te zitten.

Dat is de tegenstem van Wilders. De SP is tegen op de inhoud.

Het huidige verdrag is slecht voor Nederland, slecht voor Europa en slecht voor Oekraïne. Afgelopen vrijdag is daar tijdens Het Grote Weerter Referendum Debat in het RICK een hele mooie discussie over gevoerd. En de SP heeft ook altijd met behulp van argumenten uitgelegd waarom de partij tegen is. Bij mijn weten is er nooit een argument gebruikt dat niet direct over het verdrag ging.

Maar natuurlijk is het nee een duidelijk signaal naar Rutte en Europa. Mensen hebben geen goed gevoel meer bij Europa, Europa legt enkel nog dingen op, Europa is niet meer van de mensen.

De SP is niet tegen Europa, de SP wil een ander Europa. Een Europa dat zich weer richt op de zaken waarvoor de EU en haar voorlopers zijn opgericht. Vrede, veiligheid en samenwerking. Op gebieden als de vluchtelingenproblemen, het milieu, duurzaamheid, de politie en de veiligheidsdiensten. Kom eerst eens met oplossingen voor Griekenland, voor de euro. Geen politiek gestuurde EU die grote bedrijven méér machtgeeft en de lidstaten minder. Die zich bemoeit met onze pensioenen, onze energiebedrijven en ons openbaar vervoer. Die over de hoofden van mensen heen vergaande beslissingen neemt, verdragen sluit. Die haar oorspronkelijke kernwaarden die ik hierboven noemde steeds verder uit het oog verliest.

Ik denk dat het overgrote deel van de tegenstemmers er ongeveer net zo over denkt. Die willen niet uit Europa, die willen een ander Europa. Want een ander Europa had ook een ander samenwerkingsverdrag met Oekraïne opgesteld. Dat bij elkaar is wat mij betreft het signaal dat Nederland met dit referendum afgeeft.

Het voelt voor mij dus ook niet als een hak zetten. Wel voelt het als een duidelijk en belangrijk signaal. En het antwoord op de vraag die mensen daarna stellen, ‘en hoe gaat het dan nu verder?’ moet ook in die richting worden gezocht. Rutte en Europa moeten zich beseffen dat ze niet de goede kant op gaan. Binnenkort is er een referendum over het uittreden van Groot Brittanië uit de EU. Ook die uitslag zal voor een groot deel bepaald worden door het gevoel dat de Britten over Europa hebben.

Europa piept en kraakt. Dit is hèt moment voor een andere koers. Anders krijgt Wilders gelijk met zijn tweet ‘dit is het begin van het einde voor de EU.’

Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe koers. Want voor een goede Europese samenwerking die wel van de mensen is zou ik namelijk graag een ja-campagne voeren.

Jeroen Goubet

U bent hier