h

Overweldigende opkomst bewonersavond Weert-Zuid

21 oktober 2015

Overweldigende opkomst bewonersavond Weert-Zuid

Mensen vragen wat ze vinden van hun wijk, wat er moet veranderen of wat juist niet, en daarop toekomstplannen baseren. Klinkt als een actie opzetten op de SP-manier, maar de gemeente probeerde het vanavond ook. Met overweldigend succes.

Meer dan 5000 uitnodigen voor een bewonersavond over de toekomst van Weert-Zuid had de gemeente uit gedaan. En die oproep had effect. De grote zaal van het Keenterhart puilde letterlijk uit.

Samen met Wonen Limburg en groepen van wijkbewoners heeft de gemeente de kansen en bedreigingen voor de wijken in Weert-Zuid, Graswinkel, Moesel, Keent en Rond de Kazerne in kaart gebracht.  Uiteindelijk moet dat gaan leiden tot zogenaamde wijkvisies. Een wijkvisie is een soort meetlat waarlangs alle ontwikkelingen in een wijk in de komende pak ´m beet tien jaren gelegd kunnen worden. Waar willen we naar toe?

Op initiatief van de SP komen er wijk- en dorpsvisies voor alle zestien wijken en dorpen in Weert. Het staat opgenomen in het coalitieprogramma dat de besturende partijen SP, Weert Lokaal en VVD vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen sloten. Twee jaar terug draaide Leuken al proef voor de wijkvisies en met een goed resultaat. Dat kwam met name omdat bewoners en andere belanghebbenden zo goed betrokken waren bij het opstellen ervan.

Ook in Weert-Zuid willen duidelijk veel mensen meedenken. Zo veel dat het niet goed lukte om het bespreken van de positieve en zwakke punten in goede banen te leiden. Doordat er zeker drie keer zoveel mensen waren gekomen als waarop was gerekend verliep de discussie te rumoerig. Vooral veel mensen uit Moesel en Keent hadden belangstelling. Voor deze twee wijken wordt dan ook op korte termijn een nieuwe, aparte avond georganiseerd.

Toch was er duidelijk veel waardering voor de manier waarop de gemeente en Wonen Limburg alle wijkbewoners mee willen laten denken.

Wordt vervolgd.

Jeroen Goubet

U bent hier