h

Veel animo voor buurtpreventie Weert-zuid

17 september 2015

Veel animo voor buurtpreventie Weert-zuid

Gisteren was ik bij een bijeenkomst georganiseerd door buurtbewoners, politie en gemeente in wijkgebouw Keenterhart. Deze drie willen in samenwerking het reeds bestaande ‘buurtpreventieteam’ in de zuidelijke Weerter wijken Graswinkel, Moesel, Keent en Rond de Kazerne uit gaan breiden en ook nieuwe intiatieven opstarten.

Foto: Sjoerd van Hoof / www.weertdegekste.nl

De aanleiding voor het opstarten van de buurtpreventie was een jaar geleden het grote aantal woninginbraken in met name Keent. De cijfers waren alarmerend hoog, maarliefst 130 inbraken in 2013.

De buurtpreventie is een initiatief dat grotendeels voortkomt uit de buurt zelf en verdiend daardoor enkel waardering. Een groep van zo’n twintig mensen heeft het afgelopen jaar onder begeleiding van de politie regelmatig rondes door de buurt gemaakt om te voelen aan deuren en te kijken naar bijvoorbeeld open ramen, hoog gesnoeide heggen waarachter iemand zich kan verstoppen enzovoorts. Wanneer men zo’n situatie tegenkwam werd er aangebeld of als er niemand thuis was een brief in de bus gestopt. Het is een aanvulling op het werk van de politie, vele extra ogen en oren in de buurt

En het resultaat mag er zijn. In 2015 hebben er tot nu toe zo’n dertig inbraken plaatsgevonden al is dat natuurlijk nog steeds te veel.

Daarom werd er opgeroepen om ook mee te doen. Men wil graag het aantal teams dat rondloopt op straat uitbreiden en vaker rondes gaan maken. Ook komen er WhatsApp-groeppen waar verdachte situaties of vluchtrichtingen van verdachten doorgegeven kunnen worden.

Er was gisteren veel  enthousiasme voor het initiatief. De zaal zat dan ook goed vol met zo’n tweehonderd mensen. Velen schreven zich na de bijeenkomst in om mee te doen.Ik ben zelf ook enthousiast omdat het een initiatief vanuit de mensen is. De slagingskans is dan altijd vele malen groter. Ook geeft het mensen direwcte invloed op hun eigen veiligheid.Ik hoop ook dat dit zich als een olievlek over andere Weerter wijken en dorpen gaat verspreiden zodat de hele gemeente nog veiliger wordt.

Jeroen Goubet

U bent hier