h

Weerter horecaondernemers niet blij met Poort van Limburg

27 februari 2013

Weerter horecaondernemers niet blij met Poort van Limburg

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Weert hield gisterenmiddag een bijeenkomst waar Weerter horecaondernemers in gesprek konden gaan met de gemeente over het de Poort van Limburg. Dit nieuwe zalencomplex is bijna af, maar de beoogd uitbater krijgt geen lening van de bank om het helemaal af te bouwen en in te richten. De gemeente Weert wil daarom met 2,1 miljoen euro bijspringen. De horecaondernemers vinden dit oneerlijke concurrentie en waren boos.

Zalencomplex Poort van Limburg in Weert

Tijdens de bijeenkomst konden horecaondernemers, die massaal gekomen waren, in gesprek gaan met burgemeester Heijmans en wethouder Kirkels. Het bestuur van KHN Weert was er, Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) en ook leden van de gemeenteraad waren uitgenodigd. Ik was namens de SP aanwezig.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de vernieuwde huurovereenkomst tussen de gemeente en bierbrouwerij Lindeboom over het uitbaten van het zalencomplex. In december vorig jaar werd er al een huurovereenkomst aan de gemeenteraad voorgelegd, maar oppositiepartijen SP, PvdA, D66 en coalitiepartij CDA konden daar niet mee leven. Het CDA wilde meer garanties. Wethouder Kirkels voelde daarop nattigheid en deed zóveel toezeggingen om het CDA binnenboord te houden dat er opnieuw onderhandeld moest worden. De nieuwe huurovereenkomst is er inmiddels, de gemeenteraad spreekt daar op 13 maart over.

De burgemeester en de wethouder legden kort de hele geschiedenis van het dossier Poort van Limburg uit en waarom dat ze het geld voor het afbouwen beschikbaar willen stellen. De enige echte reden die ze gaven was dat afbouwen van 'algemene maatschappelijk belang%#39; voor Weert is. Toegegeven werd dat dit niet meetbaar is. Er is naar aanleiding van de 2.1 miljoen ook geen haalbaarheidsonderzoek gedaan of het zalencentrum rendabel is. "Dat haalbaarheidsonderzoek is vast door de banken gedaan die niet wilden investeren" sneerde een Weerter café- en zaalhouder.

In een af en toe wat grimmige sfeer kwam het tot een patstelling. De gemeente ziet de Poort van Limburg als een kans voor Weert. De Weerter horeca ondernemers vinden het oneerlijke concurrentie omdat één ondernemer bevoordeeld wordt. Het meningsverschil blijft bestaan en de bal ligt nu bij de gemeenteraad die ervoor moet kiezen om wel of niet de huurovereenkomst te tekenen.

De burgemeester en de wethouder vertelden een eerlijk verhaal. Ze vertelden het verhaal ook niet anders dan eerder in de gemeenteraad. Op éénding na; opvallend was dat burgemeester Heijmans op een gegeven moment beweerde dat "De Poort dichtlaten meer geld kost dan de Poort openen."

Daar heb ik toch mijn sterke twijfels over. Berekeningen laten toch echt iets anders zien. Wellicht daarover binnenkort nog eens iets meer. Zeker als de exploitant het uiteindelijk niet redt en het zalencentrum moet sluiten. Alle risico's voor de gemeente.

Hierdoor en het snoeiharde oordeel van alle horeacaondernemers die zich gisteren lieten horen voel ik me gesterkt in het standpunt dat de gemeente geen 2,1 miljoen moet geven voor de afbouw van het zalencentrum en dat ook de nieuwe huurovereenkomst niet getekend moet worden. Het laatste woord over de Poort van Limburg is nog lang niet gezegd. Wordt vervolgd op 13 maart.

Jeroen Goubet

Nee tegen miljoenen voor Poort van Limburg
Extra kosten Poort van Limburg slaan in als een bom

U bent hier