h

Behoud gymzaal Fatima: een pleidooi van Jan Tak

6 mei 2009

Behoud gymzaal Fatima: een pleidooi van Jan Tak

PvdA raadslid Hans Marechal reageerde onlangs kritiek op de actie ??behoud gymzaal Fatima?? van de SP. 'Argumenten van de SP om deze gymzaal te behouden voor de wijk vind ik sympathiek, maar ben het niet helemaal eens met delen van die argumenten' aldus Marechal. Jan Tak, SP raadslid maar in deze vooral inwoner van Fatima, hoopt hem en daarmee ook de PvdA alsnog te overtuigen.

Na het lezen van het kritische artikel van Hans moest ik constateren dat zijn mening hoofdzakelijk gebaseerd is op zijn beweringen dat er maar een gering aantal mensen gebruik maakt van dit zaaltje en dat ouderen er niet naar toe gaan.

Op maandagavond 20 april, bij het aanbieden van de 238 handtekeningen aan waarnemend wethouder Coolen, zou een neutrale toeschouwer een geheel ander beeld van de situatie gekregen hebben. Ongeveer 40 ??sporters? volleyballers en gymnasten, tussen de 35 en 87 jaar waren in sporttenue aanwezig.

Vierendertig jaar geleden, kort na de opening van dit zaaltje, is gestart met vorengenoemde sportactiviteiten op Fatima. De oude organisator van dit gebeuren bood de wethouder de handtekeningen aan. Hij speelt zelf het Volleybalspelletje nog mee mits zijn, meer als zeventig jaar oude knieën, het toelaten. Hij pleitte voor behoud van het zaaltje omdat door de nieuwe sportaccommodaties in Weert de mensen van Fatima eindelijk gelegenheid krijgen om meer gebruik te kunnen gaan maken van de populaire uren van dit zaaltje. Van 21.15 uur tot 23.00 uur nodigt niet uit. Verschillende geïnteresseerden zijn in het verleden afgeschrikt door deze onpopulaire uren.

De leidster van de gymnasten gaf te kennen dat door de voorzienbare uitbreiding van de uren het eindelijk mogelijk zou zijn om de mensen op de wachtlijst aan te nemen.

Uit de opmerkingen, naast de persoonlijke handtekeningen, is op te maken dat sluiten van dit zaaltje het definitieve einde kan beteken van deze vereniging met 45 leden waardoor Fatima een vereniging armer wordt. Dit zal niet opgevangen worden door de grootste sportschool van Weert of hypermoderne fitnessruimtes, die duidelijk bedoeld zijn voor een andere populatie mensen die waarschijnlijk ook meer te ?? makken? heeft!!

Hier is niets mis mee maar door de dreiging van de ??vergrijzing? wordt er wel erg veel aandacht, in Weert, gegeven aan onder andere paardensport, golfbal, basketbal, (top)volleybal, en andere sporten met sportscholen terwijl de vergrijzers zelf in de kou blijven staan!

Daarnaast, elke buurt of wijk is op het gebied van saamhorigheid aangewezen op het verenigingsleven. Fatima is daar niet rijk mee gezegend in vergelijking met andere wijken of dorpen. Het zou beter zijn om het beetje wat we hebben meer water en mest te geven in plaats van het om te spitten !

Gelukkig had wethouder Coolen voor dit gebeuren veel aandacht bezien zijn verzekering dat de boodschap duidelijk was. Hij zou deze verdedigen in het college. Het hoofd van de school pleitte bij de wethouder ook voor het voortbestaan van dit gymzaaltje naast de school. Het zou veel schooltijd en geld ( busjes, vrijwilligers, etc.) gaan kosten om voor de gymlessen naar de andere kant van Weert te moeten.

Hans vraagt zich af of de gebruikers van dit gymzaaltje de contributie op kunnen brengen die nodig is voor het onderhoud van dit zaaltje. Enigszins teleurgesteld, maar ook kwaad, moet ik me gaan begeven op het gebied van vergelijkingen maken. We geven in Weert nogal wat centen uit aan projecten! In de raadsvergadering van 18 maart jongstleden heeft de raad als hamerstuk aangenomen het advies om 4.265.000 euro uit te geven voor de realisatie van een nieuwe sporthal op sportpark St. Theunis. Ik moet bekennen dat de techniek van kostenverbijzondering in Weert betreffende deze materie niet mijn specialisme is. Als dit bedrag met alle andere onkostenbedragen van sporthallen etc. opgebracht moet worden door gebruikers van binnensportaccommodaties dan denk ik inderdaad dat de gebruikers van het gymzaaltje op Fatima moeten passen. Als voor dit vierendertig jaar oude gymzaaltje echter naar eerlijke kwaliteit rato subsidiemaatstaven worden gehanteerd dan zal het wel op te brengen zijn.

Jan van Weert vertrekt inderdaad uit dit zaaltje omdat de kwaliteit voor hun doelgroep te laag is geworden. De gebruikers van Fatima hebben echter geen accommodatie nodig om ??vogelnestjes?te maken en ook vliegen ze niet tegen klimrekken omhoog. Het risico van ongelukken is daardoor ook laag. Een goede vloer is bijna alles wat ze nodig hebben en laat deze vloer er nu twee jaar geleden in gekomen zijn! Het zou zelfs een vorm van kapitaalvernietiging zijn om nu dat zaaltje met zijn nieuwe vloer plat te leggen.

Tot slot, Hans maakt zich zorgen over het behoud van de twee trapveldjes op Fatima door de interesse van een projectontwikkelaar. Indien hij het nodig acht om hiervoor een actie te houden dan biedt de SP aan om mee te helpen bij deze actie. Ik hoop dat ik met mijn argumenten Hans, en dus de PvdA als grootste Weerter politieke partij, heb kunnen overhalen om in september mede te pleitten voor het behoud van het gymzaaltje op Fatima.

Jan Tak ( ruim 43 jaar inwoner van Fatima).

U bent hier