Fatima en drugsoverlast
Fatima en drugsoverlast
Maandelijke column door Jan Tak.
Januari 2008
Op 21 febr. Jl. zijn de gebieden: Stationsomgeving, Servilliusstraat, en binnenstad door B&W aangewezen als gebieden waar het gebruik van soft drugs op de weg en het voor dat gebruik voorhanden hebben van soft drugs verboden is. Na overleg met de wijkraad Fatima is in de raadscommissie van A.Z. op 2 april jl. bepaald dat de wijk Fatima en de Louis Regoutstraat ook behoren tot de gebieden waar dit verbod voor geldt. Ook zou er een Notitie en een werkgroep ?Aanpak Drugsoverlast? komen.
Heeft deze aanpak resultaat gehad?
Op 17 sept. jl.is de eerste voortgangs-rapportage verschenen met de resultaten van de aanpak van drugs-en alcoholoverlast in Weert. In het plan van aanpak staan Persoonsgebonden, Groepsgebonden en Locatiegebonden maatregelen.
Zo volgen er momenteel vier verslaafden een persoonsgericht traject in het Veiligheidshuis en binnenkort zullen er meerdere volgen. Vier verslaafden zitten in een traject voor aanpak schuldenlast. Twee verslaafden volgen een Huis Op Proef project en nog twee zullen binnenkort volgen.
Bij de groepsgebonden maatregelen is de aanpak er op gericht om ongewenst gedrag van de groep te veranderen. Zo is er o.a. het afgelopen half jaar extra gesurveilleerd in en rondom het station en is er fors geverbaliseerd ( zo?n 50 verbalen). Ook is extra ingezet op het aanhouden van verslaafden die nog een zaak hadden open staan (overlast, diefstal). In dit verband onderzoekt men de mogelijkheid om de klanten van de reclassering een taakstraf rondom het station te laten uitvoeren. Ook onderzoekt men de mogelijkheid om bepaalde verslaafden verplicht naar het MOV te sturen. Ook is er contact gelegd met het bedrijf Job Fellows voor begeleiding van verslaafde veelplegers in het Veiligheidshuis. Job Fellows biedt ook ondersteuning bij het zoeken naar werk.
Bij de locatiegebonden maatregelen is o.a. gedacht aan betere verlichting bij het station, verplaatsing van een bankje, een deur in de wachtruimte van het station maken die permanent is afgesloten en het sluiten van alle stationsdeuren ?s nachts.
Hebben al deze maatregelen al verbeteringen laten zien? Er zijn wat cijfers gepresenteerd die er op lijken te wijzen dat de maatregelen effect hebben maar een half jaar is natuurlijk te kort. Het aantal incidenten met een verslaafde verdachte lijkt echter af te nemen op het Collegeplein,Dries,Wilhelminasingel,Stationsplein,Nieuwe Markt en Maaseikerweg. Er vonden in de eerste helft van 2007 minder incidenten plaats op openbare plaatsen en winkels maar meer in woningen.
Ik zal proberen u op de hoogte te blijven houden van de ontwikkelingen maar nu wil ik u vooral een goed en gezond 2008 toewensen en een welgemeend, Bon Camino!!
Jan Tak
- Zie ook:
- Jan Tak