h

Wethouder: tijdelijke huisvesting Montessori in oude Martinusschool ondanks nadelen beste optie

24 juni 2009

Wethouder: tijdelijke huisvesting Montessori in oude Martinusschool ondanks nadelen beste optie

De Martinusschool aan de Emmasingel, een monumentaal pand in de Weerter BinnenstadEind vorige week stelde de SP een aantal vragen over de tijdelijke huisvesting van een deel van de Montessorischool in de oude Martinusschool aan de Emmasingel. Een bijeenkomst waar de school en de gemeente uitleg gaven aan ouders riep nogal wat weerstand op. In de commissievergadering Welzijn gisteravond werden de vragen van de SP beantwoord.

Op 11 juni vond er een informatieavond plaats voor ouders van leerlingen van de Montessorischool, gehuisvest in de wijk Molenakker. Op de avond werden ouders naar eigen zeggen overvallen door informatie over tijdelijke huisvesting van een deel van de school in de Martinusschool aan de Emmasingel.

Op de avond werd door de wethouder en de school onvoldoende informatie gegeven, waren ouders negatief verrast over de bejegening van vragenstellers en werd onvoldoende gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen en het verkrijgen van (volledige) antwoorden. Daardoor bleven ouders met vragen zitten. In het proces worden ouders en de MR niet betrokken.

Enkele ouders namen hierna contact op met de SP, waarna de partij een brief met vragen stuurde aan het college van B&W. De SP had om een snelle beantwoording in de commissie gevraagd omdat de zomer eraan komt, De brief zou anders wel eens een tijdje kunnen blijven liggen, terwijl in september het nieuwe schooljaar al start. De meeste vragen die de SP naar aanleiding hiervan stelde werden goed en gedetailleerd beantwoord door wethouder Heuvelmans van onderwijs.

De Martinusschool aan de Emmasingel was tot enkele weken geleden vanaf 1925 in gebruik als school. Aan die periode wordt nu nog vijf jaar vastgeplakt. Maar voldoen het gebouw en de omgeving nog aan alle eisen die tegenwoordig aan een school gesteld worden?
De Martinusschool aan de Emmasingel was tot enkele weken geleden vanaf 1924 in gebruik als school. Aan die periode wordt nu nog vijf jaar vastgeplakt. Maar voldoen het gebouw en de omgeving nog aan alle eisen die tegenwoordig aan een school gesteld worden?

Alleen over de beantwoording van enkele vragen over te verwachten verkeersproblemen en – onveiligheid was de SP niet helemaal tevreden. Onderzoek daarnaar zal niet voor het begin van het nieuwe schooljaar zijn afgerond. Ook D66 was hierover niet tevreden, de partij had zelf trouwens ook enkele vragen over het verkeer aan het college gesteld. SP en D66 bekijken nog of hieraan een vervolg kan worden gegeven tijdens de komende raadsvergadering.

De vragen die de SP stelde en de antwoorden van de wethouder. Voor de duidelijkheid, dit zijn niet de letterlijke antwoorden maar een beknopte versie hiervan.


  1. Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid van het schoolgebouw?
    In eerste instantie de gemeente. Het gebouw moet aan alle wettelijke eisen voldoen. In het dagelijks gebruik de school. Die moet er voor zorgen dat de kinderen veilig zijn tijdens de les, het spelen enzovoorts.
  2. Wie toetst er onafhankelijk en objectief of de bestemming aan alle eisen, zoals bouw-, brandveiligheid-, pedagogische eisen voldoet?
  3. Worden voor de tijdelijke huisvesting voldoende maatregelen getroffen zodat (zeer) problematische gebreken niet worden getolereerd. Met andere woorden dat er geen concessies worden gedaan aan de veiligheid voor de kinderen? Hoe kunt u dit garanderen?
    De brandweer toetst op bouw- en brandveiligheidseisen. Voor zover nodig is de gemeente verantwoordelijk voor de pedagogische eisen. Hierbij merkte de wethouder op dat de school tot voor kort nog gewoon in gebruik was door basisschool Aan de Bron, en daarom dus al aan deze eisen voldeed. Dit is voor een extra periode van hoe het er nu naar uitziet vijf jaar. Aan de eisen kan beter worden voldaan in de oude Martinusschool dan in de noodhuisvesting in Molenakker. Er zijn trouwens geen ontheffingen voor het pand aan de Emmasingel om niet aan de eisen te voldoen zoals dat in andere verouderde schoolpanden in Weert (het Bisschoppelijk College dat binnenkort herbouwd wordt) nu wel nog het geval is.
  4. De verkeersproblematiek rond de tijdelijke locatie is nog niet onderzocht. Klopt dit en waarom is dit niet gebeurd vóór het maken van een besluit?
    De verkeerssituatie is nog niet onderzocht omdat men geen toename verwacht ten opzichte van het aantal auto’s die bij de school zullen moeten zijn (leerkrachten, ouder die kinderen halen en brengen) ten opzichte van toen Aan de Bron nog in het gebouw zat. Eerder een afname. Het is ook in die zin geen onbekende locatie voor wat betreft van-en-naar schoolverkeer. Dit wordt wel nog verder onderzocht.


  5. Indien uw keuze al definitief is gemaakt, en uit het verkeerskundig advies blijkt een onaanvaardbaar onveilige situatie, wordt dan uw besluit ingetrokken? Zo nee, waarom niet?
    De keuze is in die zin nog niet definitief, dat als er echt hele grote problemen met het verkeer komen er een andere oplossing wordt op een andere locatie voor de tijdelijke huisvesting. Maar wat dit betreft en de kwaliteit van het gebouw is huisvesting aan de Emmasingel waarschijnlijk beter dan andere opties.
  6. Waarom wordt er over een tijdelijke situatie gesproken, terwijl ouders is verteld dat de termijn van drie jaar meer waarschijnlijk vijf jaar wordt? Is er dan nog sprake van 'tijdelijke' huisvesting?
    De wethouder vindt dat er nog steeds sprake is van een tijdelijke situatie. Hoewel het uiteraard vervelend is voor de schoolkinderen, vijf jaar is bijna hun hele ‘carrière’ op de basisschool. De inschatting waarom het drie tot vijf jaar gaat duren is omdat het rond krijgen van vergunningen, het ontwerpen, het aanbesteden, het bouwen, enzovoorts van een nieuwe school uit ervaring tussen de drie en vijf jaar duurt.
  7. Waarom is er niet gekozen voor het verlengen van de tijdelijke vergunning voor de huidige vestiging in Molenakker? Is deze optie nog mogelijk?
    Het verlengen van de vergunning in Molenakker mag niet meer. Dat is in het verleden al eens met veel kunst en vliegwerk gebeurt. De vergunning verloopt, en wanneer er dan ook maar één bezwaar zou worden ingediend, dan zal de tijdelijke huisvesting alsnog moeten verdwijnen. Dat risico wil de gemeente niet lopen.
  8. Is het juist dat de gronden op Laarveld (definitieve locatie) nog verkregen moeten worden?
    De gronden zijn zéér recent in het bezit van de gemeente gekomen.
  9. Welke zekerheid kunt u bieden binnen welke termijn alle procedures afgerond zijn?
    Procedures, aanbesteding, bouw, enzovoorts (verwijzend naar vraag 6) binnen de genoemde drie tot vijf jaar. Dat is met 90% zekerheid te stellen.
  10. De ontwikkeling van Laarveld is nog in een pril stadium, veel is onzeker. Ook het huidige economische klimaat heeft een negatieve invloed naar wij aannemen. Wanneer wordt de nieuwe school in Laarveld in gebruik genomen?
    Het in gebruik nemen van de nieuwe school staat los van de bouw van Laarveld, staat zelfs los van de Montessorischool. De reden dat de bouw zo snel mogelijk (binnen drie tot vijf jaar) afgerond wordt is dat de basisschool in Laar hoognodig aan vervanging toe is. Er wordt dus in de eerste plaats voor Laar gebouwd, uiteraard wordt meteen het Montessori-gedeelte gebouwd. Dat zal ook gelijktijdig met de Fransiscusschool (Laar) in gebruik genomen worden, en beide scholen zullen vervolgens met de bouw van Laarveld ook langzaam voller worden.
  11. Wat vind u van de kwaliteit van de voorlichting aan de ouders rond deze tijdelijke huisvesting? Welke lessen trekt u hieruit naar de toekomst toe?
    Die verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de school. Maar als mensen, ouders van (toekomstige) leerlingen naar de gemeente bellen, krijgen ze zo goed mogelijk antwoord wat betreft de dingen waarvan de gemeente op de hoogte is. De school was trouwens al in 2007 op de hoogte van de mogelijkheid tot tijdelijke huisvesting aan de Emmasingel

U bent hier