h

Wilde dieren niet meer welkom in weert

19 oktober 2020

Wilde dieren niet meer welkom in weert

Foto: SP / SP Weert

Vanaf 1 september gelden er nieuwe regels die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Weert.  Zo zijn evenementen met het gebruik van wilde dieren niet meer toegestaan. Een succes, want al in 2008 diende ROOD Weert hiervoor een burgerinitiatief in.

Elke gemeente kent haar lokale regels. Deze regels worden vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Om de zoveel tijd wordt de APV geactualiseerd door de gemeente. In juli 2020 is de APV van Weert geactualiseerd. Zo is het vanaf 1 september een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, het gebruik van lachgas in de openbare ruimte en een verbod op het gebruik van wilde dieren tijdens evenementen.

In 2008 diende de toenmalige ROOD-groep, de jongerenorganisatie van de SP in Weert, het eerste burgerinitiatief ooit in in Weert. In dit initiatief riepen zij en ruim 100 Weertenaren op om de APV aan te passen zodat aan circussen, die gebruik maken van wilde dieren, geen evenementenvergunning werd verleend. Toen werd het voorstel weggestemd door elke partij, behalve de SP. Nu, 12 jaar later, is het alsnog in de APV opgenomen. Een succes!

‘We zien het steeds vaker, ook landelijk. Ideeën van de SP worden weggezet als onrealistisch of vinden geen draagvlak. Maar enkele jaren later zijn het diezelfde partijen die tot inkeer komen, en de SP dan gelijk moeten geven. Kijk bijvoorbeeld naar het schuldenstelsel. De SP vond het vanaf het begin al een slecht plan, later moet zelfs Jesse Klaver (GroenLinks), architect van het schuldenstelsel, de SP gelijk geven. Ook lokaal zien we dat terug in het verbod op wilde dieren tijdens evenementen. Iets wat de SP in 2008 al ter discussie stelde, wordt in 2020 aangenomen door de gemeenteraad.’ Aldus Mathijs Fiddelaers namens de SP.

U bent hier