h

Is het al herfst in Weert?

13 augustus 2017

Is het al herfst in Weert?

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Hoewel het pas half augustus is lijkt het op sommige plekken in Weert al herfst. Kastanjebomen kleuren bruin en laten massaal hun blad vallen. De oorzaak hiervan is de kastanjemineermot, een klein nachtvlindertje dat oorspronkelijk uit Azië komt. Deze insectenplaag rukt al enkele jaren op in Europa. De SP heeft begrepen dat de gemeente gestopt is met de bestrijding ervan.

De larven van de kastanjemineermot nestelen zich in de bladeren van de kastanje en eten die van binnenuit op. Het blad sterft daardoor af en valt van de boom. Meestal in juli/augustus maar soms zelfs al eind juni. De larven overwinteren in het afgevallen blad en infecteren de boom van daaruit in het voorjaar opnieuw.

De boom gaat hier niet direct aan dood maar de gezondheid gaat wel achteruit. De kastanje is ieder opvolgend jaar minder in staat om krachtige knoppen te maken waardoor de groei vertraagd. Ook wordt de boom vatbaarder voor andere plagen en ziektes.

De kastanjemineermot heeft in Nederland (nog) geen natuurlijke vijanden en moet daarom bestreden worden. De gemeente heeft dit jaren gedaan maar dit is door bezuinigingen grotendeels gestopt. Alleen in de binnenstad wordt de mot nog bestreden.

SP raadslid Jeroen Goubet. “Naast dat de gezondheid achteruit gaat is het natuurlijk vooral erg jammer dat de boom al zo vroeg in het jaar kaal wordt. En met name kastanjes hebben het door andere plagen zoals de kastanjebloedingsziekte al moeilijk. Deze bomen mogen niet uit ons straatbeeld verdwijnen.”

De SP wil dat de gemeente de mot weer in heel Weert gaat bestrijden. De socialisten verwachten binnen enkele weken een antwoord op hun brief.

U bent hier