h

Gemeente: niet bezuinigd op bestrijden kastanjemot

18 augustus 2017

Gemeente: niet bezuinigd op bestrijden kastanjemot

Foto: Gerard Bosman / SP Weert

De gemeente Weert heeft niet bezuinigd op de bestrijding van de kastanjemineermot. Sterker nog, er heeft buiten het centrum nog nooit bestrijding plaats gevonden. Dat blijkt uit een persbericht dat de gemeente vandaag naar buiten gebracht in reactie op vragen van de SP.

De SP kreeg enkele dagen terug de tip dat kastanjebomen in Weert bruin kleuren omdat de zogenaamde kastanjemineermot niet langer bestreden wordt. Het zou te maken hebben met de bezuinigingen op het groenonderhoud. Dat blijkt niet juist. De mot wordt sinds enkele jaren in het centrum bestreden maar is daarbuiten nog nooit bestreden. Volgens de gemeente is de mot dit jaar extra actief is geweest door het droge voorjaar waardoor veel kastanjes hun blad laten vallen. Het verschijnsel doet zich in heel het land voor.

SP raadslid Jeroen Goubet. ‘Het is dus niet verwonderlijk dat ik de bezuiniging nergens terug kon vinden. Ik vond het al vreemd want de bezuinigingen op het groenonderhoud zijn vorig jaar voor het overgrote deel terug gedraaid.’

Het is een compliment waard dat de gemeente zo snel reageert. ‘Wij hebben aan de gemeente gevraagd of het niet bestrijden van de mot door bezuinigingen komt en niet beweerd dat het zo is. Maar in de discussie die onze vragen op sociale media losmaakte kwam al snel de aanname naar voren dat het aan bezuinigingen op groenonderhoud zou liggen. Een gevalletje van te gemakkelijk de schuld aan de gemeente geven dus en het is goed dat het misverstand door de gemeente zelf snel ontkracht wordt,’ aldus Goubet.

Het College van Burgemeester en Wethouders zal nu mogelijk met een voorstel naar de gemeenteraad komen waarin duidelijk moet worden hoeveel bestrijding van de kastanjemineermot zou kosten. Eerste schattingen laten geen schokkende bedragen zien. Het is dan uiteindelijk aan de gemeenteraad om te beslissen of de mot in de toekomst in heel Weert bestreden gaat worden.

U bent hier