h

Ziekenhuis, B&W en raad bezorgd over sluiting GGZ kliniek

7 december 2016

Ziekenhuis, B&W en raad bezorgd over sluiting GGZ kliniek

Foto: Victor

Vorige week werd bekend dat Vincent van Gogh haar kliniek in Weert gaat sluiten. Dertig ‘bedden’ voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben verdwijnen daardoor. Vincent van Gogh zegt dat dit kan omdat steeds meer mensen thuis behandeld worden. Het College van B&W, de gemeenteraad en het ziekenhuis zijn kritisch.

Vincent van Gogh zegt dat mensen met psychiatrische problemen steeds meer thuis behandeld worden. Ze zijn vaak beter af met ween (intensieve) behandeling thuis. Er zullen dan ook geen ontslagen vallen onder medewerkers van van Gogh. Voor zover nodig worden ze omgeschoold.

Toch gaat het allemaal wel erg snel. In de laatste jaren neemt het aantal verwarde mensen die nergens terecht kunnen toe. Het voelt dan niet goed dat de kliniek in Weert plotseling gaat sluiten.


"DUS OOK HIER IS DE ZORGVERZEKERAAR WEER DE BAAS. HET GAAT OVER CENTEN EN NIET OVER ZORG"


Ook is de gemeente laat geïnformeerd zo bleek vandaag tijdens de informatiebijeenkomst Inwoners. Pas afgelopen week kwam het bericht dat de kliniek op 1 februari aanstaande sluit als een mededeling binnen. Er is vooraf geen overleg geweest. Inmiddels is er wel een gesprek geweest waarbij ook de directeur van het Weerter ziekenhuis aanwezig was.

Want ook het SJG is bezorgd. Moeten er straks meer mensen met psychische problemen opgevangen gaan worden door de spoedzorg van het ziekenhuis. Moeten er misschien zelfs mensen opgenomen worden terwijl ze daar eigenlijk niet voor op de juiste plek zijn?

Ook de SP is niet tevreden en zelfs boos. Men reageert op dat er laatste jaren meer verwarde mensen zijn die nergens terecht kunnen en dat sluiting van de kliniek daarom niet goed voelt ‘dat dit precies is waarom Vincent van Gogh samen met zorgverzekeraars wil aantonen dat het wel kan. Vincent van Gogh start samen met CZ en VGZ een leertuin waarin ze het thuisaanbod verder gaat uitbouwen’

SP-commissielid Nico van den Bent ‘Dus ook hier is dus de zorgverzekeraar weer de baas. Het gaat weer over centen en niet over zorg. Daarom is het hoog tijd voor een Nationaal Zorgfonds om de macht weer terug te pakken!’

Het College van B&W heeft de raad beloofd alles nauwgezet te volgen en de raadsleden goed op de hoogte te houden.

U bent hier