h

Werkgelegenheid bij Componenta gered

26 november 2016

Werkgelegenheid bij Componenta gered

Foto: onbekend / Creative Commons picture search

Metaalgieterij Componenta in Weert is gered. Doordat werknemers ondanks het faillissement van enkele weken terug door zijn blijven werken is een overname door VDL uit Eindhoven gelukt. Een grote rol was weggelegd voor SP gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen van werkgelegenheid.

Zoals het er nu naar uitziet zal het overgrote deel van de driehonderd banen behouden blijven. In eerste instantie zullen niet direct alle mensen in vaste dienst komen. Maar omdat VDL verwacht dat bestellingen van klanten weer snel toe gaan nemen kunnen er uiteindelijk weer driehonderd mensen of meer aan het werk.

Foto: Nico van den Bent
De SP is blij met het behoud van deze werkgelegenheid in Weert. 'Onze stad heeft nog steeds een hogere werkeloosheid in vergelijking met de directe omgeving. Dat komt doordat er in de laatste tien jaar veel banen in de zogenaamde maakindustrie uit Weert verdwenen zijn. Het is belangrijk dat er ook voldoende banen blijven bestaan voor mensen met een wat lagere opleiding,' aldus SP commissielid Nico van den Bent.

De doorstart is mede tot stand gekomen door constructieve samenwerking met OR, vakbonden en de Provincie Limburg. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (werk en welzijn): "De Provincie Limburg is verheugd dat door VDL de kennis en werkgelegenheid van Componenta is gered. Net als bij VDL Nedcar willen we met scholingsvouchers investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Zo zorgen we samen met VDL Groep voor behoud en versterking van de maakindustrie in Limburg."

Uiteindelijk dus toch goed nieuws voor Componenta en de werkgelegenheid in Weert. 'De SP blijft wel kritisch ontwikkelingen op het gebied van milieu volgen. Metaalgieterij is een milieuvervuilende industrie. Werkgelegenheid oké, milieuvervuiling nee. Op zich stellen antwoorden van de gemeente op eerdere vragen van de SP gerust' aldus Van den Bent.

U bent hier