h

Bezuinigingen op groenonderhoud gaan niet door

8 november 2016

Bezuinigingen op groenonderhoud gaan niet door

Foto: onbekend / www.weertdegekste.nl

Er wordt niet bezuinigd op het groenonderhoud. Dat heeft de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling besloten. De ‘groenomvorming’ maakte heel wat tongen los in Weert en de manier van presenteren door de gemeente verdiende geen schoonheidsprijs.

De SP vindt het goed dat de politiek naar de mensen luistert. ‘Er was simpelweg geen draagvlak voor de bezuinigingen. Dan kun je je in allerlei bochten gaan wringen maar in dit geval heeft de raad tegen het college simpelweg gezegd, doe het niet. Dat is prima, aldus SP fractievoorzitter Jeroen Goubet’

De gemeente wilde jaarlijks 300.000 euro op het groenonderhoud bezuinigen. Daarom zouden op veel plekken in de wijken en dorpen plantsoenen, hagen en bosjes verdwijnen en vervangen worden door gras. Dat gaat nu niet door. Wat wel overeind blijft is een al eerder genomen bezuiniging die inhoudt dat er op sommige plekken minder vaak onderhoud gepleegd wordt. Gras wordt daar bijvoorbeeld niet acht maar vier keer per jaar gemaaid en heggen minder vaak geknipt.

Toch vindt de SP het ook een gemiste kans. ‘Nu blijft alles zoals het is en het was op zich geen slecht idee om het hele groen in Weert eens tegen het licht te houden. Moeten er in een plantsoen wel struikjes staan en is onderhoudsvriendelijker klimop niet mooier? Willen mensen misschien zelf voor een stukje gemeentelijk groen naast hun tuin zorgen? Moet het groen op sommige plekken misschien verfraaid worden? Is het misschien niet erg dat er op een plek bosjes weggehaald worden en vervangen door gras? Allemaal mogelijkheden die nu niet besproken gaan worden, alles blijft zoals het is’, aldus Goubet.

De SP denkt ook dat veel weerstand tegen de plannen is ontstaan door de knullige manier van presenteren. ‘mensen werden op inloopavonden uitgenodigd om mee te praten en de belangstelling was groot. Maar er werden op die avonden kant en klare plannen gepresenteerd door een adviesbureau, nog niet eens door ambtenaren van de gemeente, en het gevoel bij de mensen ontstond dat er niks meer in te brengen of te veranderen viel. Tja, dan vindt ik het niks gek dat de kont tegen de krib gaat’.

Fijn dus dat er niet bezuinigd gaat worden, jammer dat verbeteringen daardoor nu ook niet bekeken worden en vooral een les voor de gemeente dat dit niet de manier is om mensen bij plannen te betrekken.

U bent hier