h

SP vraagt om uitspraak gemeente over directeur samenwerkingsverband

26 augustus 2016

SP vraagt om uitspraak gemeente over directeur samenwerkingsverband

Foto: onbekend / www.flazingo.com

Deze week bond de gemeente Roerdalen de kat de bel aan door duidelijk te stellen dat wat haar betreft de heer Tilman Schreurs niet aan kan blijven als directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg (OML). Schreurs was voorheen wethouder van Roermond en in het corruptieschandaal rond Jos van Rey is hij onlangs veroordeeld voor omkoping. De gemeente Weert is geen aandeelhouder van OML maar de organisatie is wel verweven met andere regionale samenwerkingsverbanden. De SP wil weten hoe de vork precies in de steel zit en dat Weert zich uitspreekt.

OML is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen, Leudal en Maasgouw en regelt onder andere de uitgifte en het beheer van bedrijventerreinen. OML heeft ook een vinger in de pap bij SML, een ander Midden-Limburgs samenwerkingsverband en er is een relatie met Keyport 2020. Aan die laatste twee neemt Weert wel deel.

SP raadslid Bert Peterse; ‘we willen nu wel eens precies weten hoe de vork in de steel zit. De clubjes zijn niet alleen op papier met elkaar verweven, er horen ook nog eens dezelfde mensen bij. Tilman Schreurs was bijvoorbeeld tot twee jaar terug óók directeur van Keyport. Daar werd hij op non-actief gesteld. Schreurs doet vanuit OML zaken met allerlei bedrijven en juist op dat vlak ligt er een veroordeling voor omkoping. Raakt dit ook Weert?'

Voor de SP is één ding wel helder. Tilman Schreurs kan niet aanblijven als directeur van OML en de gemeente Weert zou dit ook uit moeten spreken. Peterse:  ‘Dat de andere gemeenten die betrokken zijn bij OML Tilman Schreurs nog steeds de hand boven het hoofd houden is onbegrijpelijk.  Dit lijkt weer een typisch geval van het old boys network  in de vriendenrepubliek Limburg.’

‘Ook ga je je weer afvragen wat voor zin het heeft om al die samenwerkingsverbanden overeind te houden. We zijn daar altijd al kritisch op geweest en dit doet het vertrouwen geen goed,’ aldus Peterse.

Het Weerter College van B&W moet binnen enkele weken antwoord geven op de vragen van de SP

U bent hier