h

SP stelt vragen over bordjes 'bodemverontreiniging' bij graafwerkzaamheden

7 april 2016

SP stelt vragen over bordjes 'bodemverontreiniging' bij graafwerkzaamheden

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

Nu de winter voorbij is worden er weer op diverse plekken in Weert graafwerkzaamheden gestart. Vaak gaat dit om het vervangen van elektriciteitskabels, gas- en waterleidingen, enzovoorts. Bij de sleuven zijn op diverse plekken bordjes verschenen die spreken van bodemsanering en soms zelfs bodemverontreiniging. De SP vroeg gisteren tijdens de informatiebijeenkomst Ruimte om wat voor verontreiniging het gaat en of er een gevaar is voor de volksgezondheid.

Volgens wethouder Litjens gaf aan dat er inderdaad sprake is van bodemverontreiniging en wel door zware metalen. Deze zijn afkomstig uit zogenaamde zinkassen, een afvalproduct van de zinkfabriek in Budel dat in het verleden veel  gebruikt werd als bodemverharding. Enkele jaren terug is het grootste deel van deze verontreiniging met name bij particulieren al verwijderd.

Onder wegen en stoepen zijn de zinkassen  vaak nog aanwezig. De SP vroeg daarom of er een gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is niet het geval. De bodemverontreiniging is alleen direct gevaarlijk als er iets uit de bodem onttrokken wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er groenten op vervuilde grond geteeld worden. Vanzelfsprekend gaat dit op een plek waar een weg of stoep ligt niet gebeuren.

De verontreiniging wordt dan ook niet verwijderd maar gaat terug in de grond. Buiten de sleuf is namelijk meestal de gehele bodem onder een straat of stoep vervuild. Enkel de grond uit een smalle sleuf reinigen heeft dus weinig zin. De verontreiniging wordt wel ik kaart gebracht.

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

De SP is deels tevreden met dat antwoord. Opgelucht dat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid is maar ook bezorgt om de grote hoeveelheden vervuiling die er ongetwijfeld nog onder de Weerter straten en stoepen te vinden is. Ook denkt de term 'bodemsanering' op sommige van de borden niet de lading omdat er dus niets gesaneerd wordt. SP commissielid Nico van den Bent; 'Wellicht dat we hier nog eens een keer uitgebreid over verder moeten praten'

U bent hier