h

Fusie Risse: alleen als medewerkers er beter van worden!

17 maart 2015

Fusie Risse: alleen als medewerkers er beter van worden!

Foto: Bert Peterse

Het onderzoek naar de fusie tussen de WSW-bedrijven Westrom en De Risse is  uitgekomen. Hierin wordt geadviseerd dat de bedrijven gaan fuseren. Voor de SP valt alleen over een fusie te praten als de medewerkers van De Risse (en de Westrom) er beter van worden. Daar moet voldoende tijd voor worden genomen.

Daarnaast moet werk in de regio Weert niet
ten koste van de fusie gaan. De gemeente moet hier zelf ook aan bijdragen, zoals het groenonderhoud en andere diensten via De Risse te laten verlopen.

De veranderingen komen door het kabinet van VVD en PvdA. Zo wordt de bijdrage die de gemeente per persoon met een SW-indicatie de komende jaren verlaagd. Als De Risse minder werk binnenhaalt of minder mensen aan het werk kan helpen, zorgt dat er voor dat de bedrijfsresultaten verslechteren. De gemeente Weert zal voor die kosten opdraaien. Daarom wilde het vorige college een fusie met de Westrom. Men dacht dat door samen te gaan er dan minder kosten voor ondersteunende diensten nodig is.

De SP heeft altijd gezegd dat de belangen van de medewerkers voorop moeten staan. 

Het college van Weert heeft inmiddels een groot aantal voorwaarden opgesteld waaraan voldaan moet worden voordat er sprake kan zijn van een fusie. SP-raadslid Bert Peterse: "Hierbij gaat het om een aantal financiele voorwaarden, maar ook zaken als stemverhoudingen tussen Westrom en Risse gemeenten als er sprake is van een fusie. De gemeenteraad wordt over de voortgang geïnformeerd. Het is goed dat het college deze eisen stelt."

"De gemeente kan nog meer doen," stelt Peterse. "De SP wil dat werk zo dicht mogelijk bij mensen wordt georganiseerd en dat mensen zo veel mogelijk bij gewone bedrijven kunnen werken. Ook moeten mensen die nu een zorg-indicatie hebben, gemakkelijker bij De Risse terecht kunnen. Andersom moeten mensen voor wie het te zwaar bij De Risse wordt dagbestedingsactiviteiten bij zorginstellingen en in de wijk kunnen gaan doen. Ook de gemeente kan meer via De Risse organiseren, zoals het groenonderhoud, maar ook andere taken, bijvoorbeeld de Milieustraat en de afvalinzameling. Dit kan ook worden gebruikt om andere mensen meer werkervaring op te laten doen via Werk.kom. "

Foto: Nico van den Bent

Verder wil de SP dat het belang van het personeel voorop staat. Vraag is of een fusie per 1-1-2017 haalbaar is. Reden is de verschillen tussen de bedrijven. In het onderzoek wordt minimaal 3 jaar de tijd gevraagd om die verschillen te verkleinen. De SP stelt dan ook voor de datum naar 1-1-2018 op te schuiven.

Naast het kenbaar maken van het standpunt in de commissievergadering van de gemeenteraad, deelde de SP vanmorgen een pamflet uit onder de werknemers van de Risse.

SP en PvdA zetten vraagtekens bij fusie Risse en Westrom

U bent hier