h

Verbeteringen Stationplein overtuigen nog niet

16 januari 2015

Verbeteringen Stationplein overtuigen nog niet

Voor een deel worden de pijnpunten op en rond het veelbesproken nieuwe Weerter Stationsplein aangepakt maar er blijven er ook nog heel veel onaangeroerd bloot liggen. Dat is de conclusie die de SP moet trekken na een informatiebijeenkomst afgelopen woensdag.

Tijdens de informatiebijeenkomst werd de gemeenteraad bijgepraat over de stand van zaken op en rond het plein. Dat de verwachtingen hoog gespannen waren mag duidelijk zijn want het Stationsplein is al maanden een bron van ergernis.

Als eerste kwam er een verklaring waarom de nodige aanpassingen na de oplevering zo lang op zich hebben laten wachten. Het werd duidelijk dat er een conflict heeft gespeeld tussen de aannemer en de gemeente. De gemeente was bij de oplevering al niet tevreden over tal van zaken, 304 open staande punten in totaal, maar de aannemer gaf in eerste instantie niet thuis. Eigenlijk kan er gesproken worden van een onvolledige oplevering, maar het plein moest open vanwege de kermis. Een deel van de eindafrekening is door de gemeente als stok achter de deur nog niet betaald trouwens.

Vorige maand kwam er beweging en schoorvoetend zal de aannemer belangrijke gebreken vóór het einde van deze  maand herstellen.

Daarbij valt onder andere te denken aan straatverlichting die het niet doet of verkeerd geplaatst is, het afwerken van de bestrating, vervangen van ondeugelijke bestrating, het repareren van stoplichten, het plaatsen van definitieve bebording enzovoorts.

Kritiek was er ook vanuit de VVD. Raadslid Joey Engelen; ‘ondanks vele vragen horen we weken niks. Waarom krijgen we al deze informatie nu pas’?

Blijft over de situatie in het algemeen. Want met het aanpassen van technische gebreken zal er niets wezenlijk veranderen  aan de chaotische verkeerssituatie zoals die nu al enkele maanden bestaat.

Maar van de 33 opmerkingen en verbeteringen die tijdens een schouw met raadsleden in november werden aangedragen zal maar een beperkt deel uitgevoerd worden.

De ‘kiss en ride’-strook tussen de twee stoplichten in aan de Parallelweg gaat weg. Dit omdat de strook vooral voor langdurig parkeren gebruikt wordt wat ook nog eens onveilig is voor passerende fietsers. Aan de Sint Maartenslaan worden extra fietsenstallingen geplaatst en de plekken worden genummerd.

Maar er gebeurt niets aan de onduidelijke situatie voor fietsers en ander verkeer dat vanuit de Stationsstraat het plein op wil en andersom.  De stopstreep op het plein vlak voor de broodjeszaak wordt bijvoorbeeld niet verplaatst. Ook komt er geen duidelijkheid rond parkeren op het plein. Mag dit wel of niet, en zo ja waar dan? Om maar enkele voorbeelden te noemen.

Felle kritiek was er wederom vanuit de VVD. Raadslid John Cardinaal vroeg zich af of de gemeente bij het uitvoeren van zulke grote verkeersprojecten wel genoeg grip heeft op het beoordelen van de plannen, voldoende toezicht houdt tijdens de uitvoering van het werk en de juridische kant van het verhaal afgedekt heeft als het misgaat. Kortom, is de gemeente ‘in control’?

Met tegenzin wacht ook de SP maar weer af of de aangekondige herstelwerkzaamheden en aanpassingen de situatie verbeteren. Maar de overtuiging dat alles uiteindelijk goed zal komen is er nog niet.

SP en VVD gaan chaos rond station met projectleider bekijken

U bent hier