h

SP: brief landsadvocaat Poort van Limburg is slap antwoord op vragen die al niet zelfkritisch waren

26 maart 2013

SP: brief landsadvocaat Poort van Limburg is slap antwoord op vragen die al niet zelfkritisch waren

De SP neemt kennis van de brief die de landsadvocaat aan de gemeente heeft geschreven over de vermeende staatsteun bij het afbouwen van het zalencomplex Poort van Limburg. Op verzoek van de gemeenteraad keek men of er zeker geen sprake is van iets onrechtmatigs. Maar er is een slap antwoord gekomen dat weinig duidelijk maakt.

‘Ik heb de brief van de landsadvocaat gelezen. Dit is een advies toegeschreven naar een gewenste uitkomst en daarmee is dit een heilloze weg geworden. De gemeente is beperkt en wellicht zelfs selectief geweest in haar vragen aan de landsadvocaat. Zo is bijvoorbeeld de meest kritische taxatie van het zalencomplex niet aangeleverd,’ aldus SP raadslid Bert Peterse.

Vervolgens is de landsadvocaat niet stellig. Er wordt gesteld dat er geen sprake LIJKT te zijn van staatssteun. Daarmee kan een rechter nog altijd anders oordelen. De raad krijgt dus geen ‘no cure no pay’ garantie,’ zo vervolgd Peterse.

De SP is ook ontevreden over de argumentatie in de brief van de landsadvocaat. Die spreekt zichzelf namelijk tegen. Er wordt aangegeven dat de investering in de afbouw van het zalencomplex tot een hogere waarde ervan leidt. Maar in de hele rest van de brief wordt over neergaande conjunctuur, crisis, en dergelijke gesproken. De stelligheid dat investeren meerwaarde oplevert is dus nergens op te onderbouwen in de rest van de logica die in de brief wordt gehanteerd. De SP zette hier ook al eerder vraagtekens bij.

De socialisten hebben geen hoge verwachtingen van de extra raadsvergadering op 4 april over de brief en over de Poort van Limburg. SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: “Ik denk dat het een tamelijk zinloze exercitie was. Er staan geen keiharde juridische oordelen in de brief. Daarmee is het toch een puur politieke beslissing om op deze manier door te gaan met de Poort van Limburg. Een beslissing waar wij het als SP niet mee eens zijn. Uiteindelijk mogen de Weertenaren als eindbaas daar hun oordeel over vellen.”

VVD, CDA en Weert Lokaal gaan akkoord met miljoenensteun Poort van Limburg

U bent hier