h

Gemeente Weert volgt SP en doet geen zaken meer met publieke graaiers

19 februari 2013

Gemeente Weert volgt SP en doet geen zaken meer met publieke graaiers

Grijp de GraaiersIn 2011 deed de SP een oproep om geen zaken te doen met semi-publieke organisaties (zoals bijvoobeeld de thuiszorg) met bestuurders en directeuren die meer dan de premier verdienen. De partij wilde dit in de aanbestedingsregels opnemen. Volgens het college was dat juridisch niet mogelijk. Bij het nieuwe inkoop – en aanbestedingsbeleid wordt dit ineens wel geregeld. Weert neemt voortaan geen diensten meer af van semi-publieke instellingen met medewerkers die meer dan de premier verdienen.

“Een goede zaak dat dit nu geregeld is,” zegt SP-raadslid Bert Peterse. “Het argument was altijd dat het juridisch niet mogelijk was. Maar in 2011 waren er al andere gemeenten die deze eis hadden opgenomen. Nu is het zelfs regionaal geregeld, want Weert gaat samen met Roermond, Leudal en Nederweert haar inkopen en aanbestedingen regelen. Hopelijk heeft het college nog het bonnetje van de gevraagde aanbestedingsspecialist die anderhalf jaar gelden vertelde dat het niet kon.”

De SP wil nog enkele aanpassingen in het voorstel. Peterse: “De gemeenten moeten maximaal sociaal inzetten. Dus als iets via de sociale werkvooreizing georganiseerd kan worden, moeten we dat doen. Ook moeten bij grote werken door derden zo veel mogelijk mensen die nu een uitkering van de gemeente ontvangen worden ingezet voor extra werk die de opdracht oplevert.”

Ook wil de SP een nog stevigere positie voor het MKB. Peterse: “Nu worden lokale en regionale MKB-bedrijven uitgenodigd te reageren. Voor kleine opdrachten wordt niet aanbesteed. Vaak wordt dan een bekend bedrijf gekozen. Laat de gemeente daarom een register aanleggen waar alle bedrijven hun diensten en producten kunnen melden, zodat de gemeente ook weet wat het regionale aanbod is en wat er te kiezen valt.”

Tijdens de raadsvergadering zal de SP proberen deze extra verbeteringen van het voorstel er doorheen te krijgen.

De SP stelde de hoge beloningen vaker aan de kaak zoals in 2011, in 2009 en in 2008

U bent hier