h

SP: raadsenquête naar fouten rond Poort van Limburg

3 juli 2011

SP: raadsenquête naar fouten rond Poort van Limburg

Onlangs werd duidelijk dat er door de gemeente grote fouten zijn gemaakt rond de bouw van de Poort van Limburg. De financiële gevolgen daarvan lijken nu beperkt te blijven maar dat is meer geluk dan wijsheid. En nog steeds zijn er open eindjes waardoor er een risico is dat het project alsnog duurder wordt. De SP wil dat er van de fouten geleerd wordt maar daarvoor moeten alle feiten boven water komen. De partij stelt daarom in de aankomende raadsvergadering een raadsenquête voor om de hele gang van zaken te onderzoeken.

SP raadslid Jeroen Goubet: Dat er fouten zijn gemaakt is overduidelijk en de wethouder geeft dat ook toe. Dat is heel netjes, maar het neemt niet weg dat nog steeds onduidelijk is waar en wat precies is fout gegaan. Tijdens de afgelopen vergaderingen is dat onvoldoende naar voren gekomen en daar is zo´n beetje de hele raad het mee eens. We willen graag leren van deze fouten en daarom moet de onderste steen boven.

Een raadsenquête is vergelijkbaar met een parlementaire enquête alleen dan op gemeentelijk niveau. Een raadsenquête kan alleen worden ingesteld als een meerderheid binnen de gemeenteraad dat wil. Voor een raadsenquête wordt een commissie benoemd, deze commissie doet onderzoek naar het door het college van B&W gevoerde bestuur over een bepaald onderwerp. Daarbij kunnen ook verhoren onder ede plaatsvinden.

De SP hoopt op brede steun voor het voorstel. Goubet: ‘De verontwaardiging binnen de gemeenteraad is groot en wordt door alle partijen gedragen. Een raadsenquête is het perfecte instrument om alle vragen weg te nemen. We zijn bereid om met alle partijen te praten wat de precieze opzet van zo’n enquête moet zijn om een zo groot mogelijke steun te krijgen. Het doel moet ook niet politiek zijn, er hoeven wat mij betreft niet per sé koppen te rollen. Tenzij uit de raadsenquête blijkt dat er door specifieke mensen fouten zijn gemaakt, maar juist om dat uit te zoeken is een enquête zo goed.

De SP zal het voorstel tijdens de aanstaande gemeenteraadsvergadering, waar al over de Poort van Limburg gesproken wordt, presenteren. Als het voorstel de steun krijgt van een meerderheid in de gemeenteraad dan zou het voor het eerst zijn dat er in Weert een raadsenquête plaatsvindt.

U bent hier