h

Geen weg meer terug voor nieuw stadhuis

15 oktober 2010

Geen weg meer terug voor nieuw stadhuis

 gemeente WeertDe SP-fractie heeft donderdag niet tegen een krediet van 31,5 miljoen voor een nieuw stadhuis op het Wilhelminaplein gestemd. 'Nu de aanbesteding is geweest en allerlei contracten zijn getekend, is de schade te groot als je zou stoppen met het project. Dat is niet aan de belastingbetaler uit te leggen.' aldus fractievoorzitter Herman Beuvens. Met pijn in het hart.

De SP was voor nieuwbouw van het stadhuis in plaats van renovatie, en heeft enkele jaren geleden ook ingestemd met de voorkeurslocatie Wilhelminasingel. Totdat begin 2008 bekend werd dat de kosten extreem hoog opliepen. De SP somde donderdag nog maar eens de fouten op die zijn gemaakt, en de punten waar zij het niet mee eens was.

De tweede voorkeur voor bouw van een stadhuis in Centrum Noord, is nooit serieus onderzocht als alternatief. Ook niet toen de kosten voor de bouw aan de Wilhelminasingel de pan uit rezen. En ook de gekozen publiek-private samenwerkingsconstructie was niet de keuze van de SP. Alle andere partijen wilden door, het stadhuis kwam er, extra dure appartementen in het centrum zijn een gevolg. Er kwam een parkeergarage bij, onnodig en omdat er in het grondwater moest worden gebouwd bovendien extra duur. Het project werd steeds complexer, de kostenteller ging steeds meer omhoog.

Op ieder moment heeft de SP zich verzet. Maar een meerderheid in de gemeenteraad helaas niet. Donderdagavond zouden de gevolgen van een tegenstem onaanvaardbaar groter zijn dan die van een voorstem. Zelfs onaanvaardbaar hoog zo beaamde wethouder Coolen na een vraag van SP-raadslid Paul Lempens. 'Schadeclaims, vertraging en niet eens de zekerheid dat je op een andere locatie goedkoper uit bent.'

Omdat de strijd verloren is kon de SP om de eerder genoemde redenen niet anders dan meegaan. Maar niet zonder slag of stoot. De SP vond 'voor' stemmen een te groot woord. Daarom werd er bij de stemverklaring van de SP gezegd: 'Aarzelend en met tegenzin zullen wij onze stem aan dit raadsvoorstel niet onthouden'.

SP-raadslid Jan Tak kwam nog met een persoonlijke noot, waarbij hij waarschuwde voor het gevaar van zijn broer Twan Tak, de advocaat die de eigenaar van een stuk grond in het gebied bijstaat. Volgens Tak moet men voor zijn broer oppassen. 'De strijd is nog niet voorbij'.

Helaas kan niet iedere strijd gewonnen worden.

Bouw stadhuis aan Wilhelminasingel definitief

U bent hier