h

Bouw stadhuis aan Wilhelminasingel definitief

13 oktober 2009

Bouw stadhuis aan Wilhelminasingel definitief

 gemeente WeertEen meerderheid in de gemeenteraad heeft gisteravond ja gezegd tegen de bouw van een nieuw stadhuis en appartementencomplex met daaronder een parkeergarage aan de Wilhelminasingel. Alleen de SP en D66 stemden tegen het plan.

De SP is al vanaf begin 2007 geen voorstander meer van deze locatie. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de hoge kosten, de (te) ingewikkelde samenwerking tussen de gemeente en twee projectontwikkelaars, een te groot en massaal appartementencomplex dat niet bij de locatie past en te grote financiële en juridische risico’s voor de gemeente en dus de inwoners van Weert.

De SP probeerde nog eenmaal samen met D66 om het project te stoppen, en om een nieuw stadhuis te gaan bouwen op een andere plek. Vanaf het begin van de vergadering was al vrij duidelijk dat alle andere partijen wel definitief gingen instemmen met het plan.

Opmerkelijk was de compleet verdwenen kritiek die met name PvdA en VVD eerder dit jaar nog op het project hadden. Zo stond de PvdA naar eigen zeggen voor de zomer nog op het punt om ‘de stekker eruit te trekken’. Zonder al te duidelijke argumenten is men nu ineens geheel voor het project, en waren er zelfs complimenten voor de wethouder.

De SP diende ook samen met D66 een zogenaamde ‘motie van treurnis’ in tegen wethouder Sijben die verantwoordelijk is voor het project. Het optreden van de wethouder tijdens het nu al jaren slepende project ‘verdiende vaak op zijn zachtst gezegd geen schoonheidsprijs’ aldus SP fractievoorzitter Herman Beuvens.
Zo werden deadlines waarop voorstellen of contracten gepresenteerd zouden worden vaak niet gehaald, verliep een overeenkomst zelfs onopgemerkt, was informatie niet volledig of onjuist, en gaf de wethouder niet zelden de indruk dat de regie niet bij hem in handen lag maar bij de projectontwikkelaars. De motie kon niet op steun rekenen van de rest van de raad.

De SP vind het jammer dat het plan doorgaat, maar kan niets anders doen dan zich erbij neerleggen. De SP blijft goed letten op de kosten en de risico’s zodat de Weertenaren niet de uiteindelijke rekening van de gisteravond genomen beslissing voorgeschoteld krijgen.


Maquette van het nieuwe stadhuis en omgeving

SP maakt gehakt van overeenkomsten bouw nieuw stadhuis

U bent hier