h

SP pleit voor deelname stemwijzer Weert

8 augustus 2009

SP pleit voor deelname stemwijzer Weert

Gemeenteraadsverkiezingen 2010De SP pleit voor deelname van de politieke partijen in Weert aan de stemwijzer op internet. Na het zomerreces zal zij een initiatief indienen in de raad, zodat de Weerter kiezer hulp krijgt voor het maken van zijn of haar keuze voor een politieke partij.

Het zou de eerste keer zijn dat Weert meedoet met de stemwijzer, die zeer populair is bij mensen die advies willen over welke partij bij hen past. In 2005 wezen VVD, WeertLokaal en het CDA het idee van SP en D66 af. Men vond destijds de kosten van 7.000 euro 'te hoog'.

SP-fractievoorzitter Herman Beuvens: 'Onzin natuurlijk. Democratie kost nu eenmaal geld, dus dat mag nooit de reden zijn om goede en toegankelijke informatie aan de kiezer niet aan te bieden. Daar proberen wij als SP altijd al duidelijk aan bij te dragen, ook als er geen verkiezingen zijn. De SP zegt ook enkele minpunten te kunnen noemen over de stemwijzer, maar deze zijn zeker niet voldoende reden om tegen te stemmen.

"Wij zijn vooral voor een stemwijzer die niet is gebaseerd op mooie beloften in verkiezingsprogramma's maar op het stemgedrag en de daden van politieke partijen in de laatste jaren." aldus de partij. In 2006 had de SP dan ook een dergelijke alternatieve stemwijzer op haar lokale website gezet.

D66 heeft reeds aangegeven het initiatief net zoals in 2005 te ondersteunen.

Uit 2005: Geen lokale stemwijzer bij de raadsverkiezingen

U bent hier