h

Defensie moet beschadigingen urnenveld Boshoverheide herstellen

23 januari 2009

Defensie moet beschadigingen urnenveld Boshoverheide herstellen

Urnenveld in de BoshoverheideDefensie moet de beschadigingen die ze eind vorig jaar aanbracht aan grafheuvels in de Boshoverheide in kaart laten brengen en laten herstellen. Dat antwoordt de gemeente op vragen die de SP begin december vorig jaar stelde. De SP kaartte de beschadiging aan bij de gemeente omdat het urnenveld een rijksmonument is.

Het urnenveld uit de prehistorie is het grootste van West Europa en ligt aan de rand van een stuifzandgebied in de Boshoverheide. Zandverstuivingen ontstonden in het verleden doordat heidevelden te veel werden afgeplagd. De heideplaggen werden bijvoorbeeld gebruikt om een plaggenhut te bouwen of werden als ondergrond gebruikt in veestallen. Als er teveel plaggen werden afgehaald, kon de hei zich niet meer herstellen.

Dit gebruik is inmiddels gestopt waardoor zandverstuivingen langzaam weer overwoekerd worden door heide en later bos. Op veel plekken wordt dit tegengegaan door de heide af te plaggen, en zo de zandverstuiving te bewaren. Zo ook in de Boshoverheide.

Een goede zaak dat defensie haar terrein beheert, maar daarbij moet ze wel goed opletten dat er geen beschadigingen aan het urnenveld ontstaan.

SP wil duidelijkheid over vernielingen urnenveld Boshoverheide

U bent hier