h

IJzeren Rijn: weer geen aandacht voor Weert en Midden Limburg

17 november 2008

IJzeren Rijn: weer geen aandacht voor Weert en Midden Limburg

STOP de IJzeren Rijn!Tijdens een overleg tussen bewindslieden uit Nederland, België en Duitsland in Brussel is geen akkoord bereikt over een nieuw tracé van de IJzeren Rijn bij Roermond. In plaats daarvan is een ouder plan voor een tunnel onder natuurgebied de Meinweg uit de kast gehaald. Maar alweer wordt er niets gezegd over Weert en de rest van Midden-Limburg.

Keer op keer wordt er alleen gesproken over de problemen en de oplossingen rond het opnieuw in gebruik nemen van de spoorweg in Roermond en natuurgebied de Meinweg. Het grootste deel van het Nederlandse stuk van de IJzeren Rijn ligt echter ten westen van de Maas in Midden Limburg en een stukje Noord Brabant. Dat gebrek aan aandacht is de SP in Weert zo langzamerhand een doorn in het oog.

Want ook in Weert worden de problemen groot. Net als in Roermond gaat de spoorlijn dwars door de stad en net als in de Meinweg zal de IJzeren Rijn een grote aanslag op de natuur in de Weerter- en Budelerbergen betekenen. De oplossingen die de gemeenten Weert en Leudal (Limburg) en Cranendonck (Noord Brabant) hebben aangedragen bij minister Eurlings zijn duidelijk, en nodig om de IJzeren Rijn verdraagbaar te maken. Belangrijkste onderdeel daarvan is een tunnel onder Weert. Het is nog steeds belangrijk om in te blijven zetten op dit plan als keiharde eis. Enkele weken terug werd bijvoorbeeld duidelijk dat de PvdA in de Tweede Kamer twijfelt aan het tunnelplan plan vanwege het kostenplaatje. Wel een tunnel onder De Meinweg maar niet onder Weert is onacceptabel.

De SP zal zo snel mogelijk in de Tweede Kamer opnieuw aandacht vragen voor Weert en omgeving wat de IJzeren Rijn betreft

Duits plan tracé IJzeren Rijn bij Roermond geen oplossing voor rest Midden-Limburg
Paul Lempens: IJzeren Rijn wordt Belgische Betuwelijn

U bent hier