h

SP wil sociale gebiedsontwikkeling Midden-Limburg

20 oktober 2008

SP wil sociale gebiedsontwikkeling Midden-Limburg

Het platteland in Midden Limburg dreigt leeg te lopen en de sociale problematiek in de stad wordt steeds groter. Het is daarom goed dat de provincie initiatieven neemt om het gebied te ontwikkelen, maar de huidige plannen bieden geen oplossing voor de belangrijke sociale problemen. Het draait volgens de SP niet alleen om economische groei.

Op 4 belangrijke punten heeft de SP kritiek op de plannen voor de gebiedsontwikkeling Midden Limburg. Op de eerste plaats hebben wij grote moeite met het gebrek aan democratie waarmee de plannen worden gemaakt. Gemeenteraden en Provinciale Staten hebben nauwelijks iets in te brengen bij de planvorming. Aan het eind van het traject valt de beslissing en dan is het ook meteen slikken of stikken, tussentijds bijsturen kan niet en gedeeltelijk aannemen van de plannen kan ook niet, want het is alles of niets. In de plannen wordt de gemeenteraad op afstand gezet, omdat een investeringsmaatschappij de gelden beheert. Als we bedenken dat het gaat om een bedrag van ruim 336 miljoen Euro , dan is het juist erg belangrijk dat de gemeenteraden wel direct zeggenschap hebben over dat gemeenschapsgeld, dat door de belastingbetaler werd opgebracht.

Op de tweede plaats vindt de SP dat bij de gebiedsontwikkeling Midden Limburg te veel wordt vertrouwd op het bedrijfsleven dat zal zorgen voor economische groei. Volgens ons is het veel te simpel om te denken dat de problemen in Midden Limburg vanzelf opgelost zullen worden als het goed gaat met de ondernemers. In het huidige plan wordt alles uit de kast gehaald om optimale condities te creëren voor economische groei. De SP vindt het raar dat zoveel gemeenschapsgeld naar het bedrijfsleven gaat. Bedrijven willen winst maken, dat is hun goed recht, maar het is iets anders als het werken aan het publieke belang van de Midden Limburgers. Het publieke belang is gebaat bij een overheid die oog heeft voor de omgeving, voor de manier waarop mensen samenleven en voor de economie.

De vergrijzing op het platteland is een groot probleem in Midden Limburg. Het voorzieningenniveau in de dorpskernen dreigt achteruit te gaan. Het openbaarvervoer, de gezondheidszorg, de scholen, de winkels en allerlei andere voorzieningen moeten behouden blijven. Er moet daarom geïnvesteerd worden in die voorzieningen. De SP vindt het belangrijk dat naar de instandhouding van die voorzieningen wordt gekeken vanuit solidariteit. Het gaat immers om een Midden Limburgs probleem. Door te investeren in de mensen en de voorzieningen op het platteland kan de leegloop tegengegaan worden en zal de economische groei gestimuleerd worden.

Ten slotte denkt de SP dat de sociale problemen in de achterstandswijken van vooral Roermond ook een probleem zijn dat voor heel Midden Limburg geldt. In Midden Limburg moeten voldoende goedkope huurwoningen zijn , ook in de plattelandsgemeentes. Het mag niet zo zijn dat door eenzijdig woningaanbod in bepaalde gebieden een kwalijke verdeling ontstaat tussen rijk en arm in Midden Limburg. Er is alle reden om zuinig om te gaan met de goedkope woningen die er nog zijn en er moet voldoende sociale woningbouw zijn.

Al met al vinden wij het een goede zaak dat met de gebiedsontwikkeling Midden Limburg wordt gestreefd naar solidariteit om de Midden Limburgse problemen aan te pakken. Wij vinden het democratische proces daarbij erg belangrijk en wij willen dat daarbij niet alleen wordt gekeken naar economische groei. Leefbaarheid in een prettige sociale omgeving, daar gaat het om in Midden Limburg, zowel op het platteland als in de stad.

Pierre Diederen, Lid van Provinciale Staten voor de SP.

Herman Beuvers, Gemeenteraadslid voor de SP in Weert.

Baldwin Grabert, Ledenwerkgroep SP Leudal.

Theo Janssen Steenberg, Gemeenteraadslid voor de SP in Roermond.

Één kans voor gebiedsontwikkeling Midden Limburg
Raad stopt 2,3 miljoen niet in snelkookpan Bakker

U bent hier